Spanje en Portugal: 2 biowijnen

Een wijn van de appellation Jumilla uit de streek rond Murcia en en wijn uit de Portugese Douro-vallei. Twee typerende wijnen voor hun appellations en druivenrassen. Ze worden aangeboden door het merk “BIO planet”.

Hecho Mano, Monastrell « bio », Jumilla 2021, bodegas Raíces Ibéricas (Spanje)

De mourvèdre is bekend en gerespecteerd in Frankrijk (Rhône-vallei en vooral Bandol), maar ontstond onder de naam Monastrell in Spanje, vermoedelijk (maar niets is zeker) in de streek van Murcia, ten zuiden van Alicante. Deze Jumilla (beschermde oorsprongsbenaming) is zeer kleurrijk met toetsen van zwart fruit en kruiden. Perfect (geserveerd aan 16-17°) met rundvlees en groene pepersaus.

BIO planet € 8,99

Moinho do Gato, Quinta do Romeu, Douro 2021 (Portugal)

De Douro-vallei (een van ‘s werelds spectaculairste wijngaarden) is bekend om zijn beroemde portwijn, maar produceert ook enkele zeer gewaardeerde rode wijnen. Deze wijn, van uitsluitend van lokale druivenrassen (vooral tinta barroca, daarnaast touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en sousão) biedt ons de intensiteit van zijn jeugd. Fruitige evocaties. De afdronk van deze licht alcoholische wijn (geeft 12° aan) biedt een welgekomen frisheid. Bij gemarineerde varkensbrochette in paprika en koriander (serveren aan 16°).

Bio planet € 9,29

Patrick Fiévez