Rode Loirewijnen: ondervertegenwoordigd

Er wordt zelden over gesproken. De rode wijnen van de Loire gemaakt van cabernet franc zijn ondervertegenwoordigd in de warenhuizen. Saint Nicolas de Bourgueil, Saumur Champigny of zelfs een Chinon zijn wijnen die we op restaurant bestellen.

Juweeltjes die een ontdekking waard zijn

Domaine de la Paleine  2020 – Le Pitaud, Saumur AOP Biodynamisch

Domaine de la Paleine, ten zuiden van Saumur in de gemeente Puy Notre Dame, produceert een fruitige Saumur met een kalkachtige toets. Vol en charmant in de mond. Te drinken aan 12/15° bij gevogelte met champignons (in Puy galipette genoemd), eveneens een product uit Saumur Puy Notre Dame.

Cora Corawine: € 9,89

Chateau La Serpe  2019 Saumur Champigny

De wijngaard van 35 ha bestaat uit vier percelenblokken, alle gelegen op een voor ‘Champigny‘ typische klei-kalkbodem. Intense kleur, expressieve neus met geuren van rood fruit, framboos en aardbei. Vol, fluweelzacht en fris in de mond met een discrete toets van tuffeau. Mooie Saumur Champigny. Te drinken aan 15° met gegrild of gebakken vlees en, voor de liefhebbers, een andouillette.

Cora Corawine: € 9,39

Domaine Olivier  2018 en 2019 Saint Nicolas de Bourgueil

Twee verschillende expressies van deze appellation. De Cuvée Vieilles Vignes is meer gestructureerd en de Cuvée du Mont des Oliviers fruitiger en gemakkelijker te drinken. Te proeven bij een omelet met Loire-champignons of een eendenborst.

Cora Corawine: € 9,59 voor de Monts des Oliviers en € 9,99 voor de Vieilles Vignes

Chinon Baronnie Madeleine 2017 en Chinon Clos de l’Echo 2019 Couly-Dutheil

Couly-Dutheil (94 ha ) is een eeuwenoude referentie in Chinon. De twee bovenstaande cuvées hebben hun eigen geschiedenis. Baronnie Madeleine werd gecreëerd ter ere van de grootmoeder van de familie. Een consensuele, charmante assemblage voor zowel jong als oud zoals deze 2017, perfect om te drinken bij vlees in saus of verse geitenkaas. De ClOS de L’ECHO (vroeger in de familie van Rabelais) komt van een van de beste terroirs in Chinon. De 2019 is uitzonderlijk geconcentreerd en toch zijdeachtig met soepele tannines, geen hout, alleen zwart fruit. Soepele en zeer lange afdronk. Een geweldige bewaarwijn.

Colruyt ColliShop Baronnie Madeleine: € 13,95 en CLOS de l’ECHO € 20,95

Baron de la Varière Anjou 

In Anjou brengt het druivenras cabernet franc op granietbodem de zachtheid van deze streek tot uitdrukking. Château La Varière beslaat 150 hectare en verschillende appellations, waaronder de recente Anjou Brissac. De Baron de la Varière is een eenvoudige wijn, gemakkelijk te drinken (fris) en voor een democratische prijs.

Carrefour: € 6,99

JACQUES GIERS