Elk groot Champagnehuis heeft zijn eigen stijl

Elk champagnehuis heeft zijn eigen persoonlijkheid en karakter; dat komt door de verschillende terroirs, het mengen van druivenrassen, de dosering… 

Hieronder een profiel met de belangrijkste kenmerken van negen beroemde champagnemerken.

Bollinger

Al met de brut non millésimé – de “special cuvée” – laat het merk uit het dorp Aÿ zich gelden. Pinot noir van de naburige terroirs zorgt voor de vinositeit, vrij krachtig, gedeeltelijk gevinifieerd in vaten. Het resultaat? Een evenwicht tussen vinositeit en frisheid. Een unieke stijl.

Laurent-Perrier

Toen Bernard de Nonancourt, de legendarische eigenaar van het merk (nog altijd familiebezit), de stijl van het merk bepaalde, wilde hij vooral de chardonnaydruif benadrukken, die de meerderheid vormt in de brut non millésimé », « La Cuvée ». 

Moët & Chandon

Dit huis blijft de belangrijkste ambassadeur van champagne in de wereld. Zijn universele cuvée “Impérial Brut” is het resultaat van een evenwicht tussen pinot noir en pinot meunier (elk tussen 30 en 40%) vergezeld van chardonnay (20-30%) uit de verschillende terroirs van de hele appellation. 

Mumm

De pinot noir domineert de blend van deze basiscuvée non millésimée. Een champagne die nochtans meer draait om elegantie dan om kracht.

Piper-Heidsieck

De assemblage van zijn brut non-millésimé wordt gekenmerkt door de pinot noir, die gedeeltelijk (meestal?) komt uit de wijngaarden van het zuiden van de appellation, uit de Aube, een streek die meer frisse pinot noirs voortbrengt dan die van de Montagne de Reims, waar ze meer vinositeit hebben.

Pommery

Dit merk, dat deel uitmaakt van de groep Vranken, maakt zijn “brut royal” zeer toegankelijk. En dat is niet negatief bedoeld. Rond, levendig en fris. Met een “légèreté souriante”, een grappige term die de marketing van dit bedrijf uit Reims gebruikt.

L.Roederer

Dit huis is nog altijd een familiebedrijf, maar heeft de naam van zijn brut non millésimé veranderd. Niet meer “Brut Premier”, maar wel “Collection” met daaraan toegevoegd een nummer, dat het aantal jaargangen aangeeft sinds de creatie (momenteel “243”). De reservewijnen worden op hout bewaard (10% van de assemblage). Chardonnay is licht in de meerderheid. Een elegante, frisse en pittige Champagne.

Taittinger

De familie Taittinger, die sinds 2006 de nieuwe eigenaar van haar merk is na een verkoop aan een Amerikaanse hotelgroep, benadrukt in haar cuvées de chardonnay, die 70% van haar wijngaard uitmaakt. De prestigieuze cuvée, “Comtes de Champagne”, bestaat zelfs voor 100% uit deze druivensoort. 

Veuve Clicquot

Pinot noir blijft de favoriete druivensoort van dit beroemde merk, waarvan de kleur van het etiket nog steeds voor iedereen herkenbaar is. Maar nu, zoals Dominique Demarville, jarenlang keldermeester, mij bevestigde, is de historische vinositeit, de intensiteit van deze druivensoort die de brut non millésimé van het merk kenmerkte, vervangen door meer fruitigheid en een minder uitgesproken vinositeit dan voorheen.

Patrick Fiévez