Nieuwjaarsideeën met chardonnay en pinot noir: witte en rode feestwijnen

De twee grote Bourgognedruiven die (bijna) overal ter wereld voorkomen. Ontdek hieronder drie chardonnay’s (tegen verschillende prijzen) en één bijzonder aan te bevelen pinot noir.

Cellier du pont d’Arc, Chardonnay 2021, IGP Ardèche

Een chardonnay van de Vignerons Ardéchois, de belangrijkste wijnbouwstructuur in dit departement en erg populair bij de Belgen. Floraal in de neus (witte bloemen), licht getoast in de mond, toetsen van gedroogd fruit (hazelnoot). Waar voor uw geld. Hij wordt het best geserveerd op ongeveer 10° met geitenkaas.

Colruyt 6,15€ (promoties per 3 en 6 flessen)

Zuccardi Mountain Vineyards, Chardonnay 2020 (Argentinië)

De hoogte van de wijngaard zorgt voor frisheid, mineraliteit en elegantie in deze prachtige chardonnay. Blind geproefd vindt krijgt hij ongetwijfeld een plaats tussen de grote Bourgondische appellations… Voor een meer dan correcte prijs. Niet twijfelen. Te genieten aan ongeveer 10° met vis in saus.

Delhaize in promotie voor – 25% = 8,99€

Chablis Premier Cru « Les Vaucoupins » 2019, Laroche

De “premiers crus” zijn complexer dan de “eenvoudige” Chablis en hebben ook een groter rijpingspotentieel. Deze 2019 (een jaar van goede rijpheid) heeft florale aroma’s en smaken van geel fruit en een kalkachtige mineraliteit. Deze premier cru is aangeplant op zeer kalkrijke grond met hellingen die zeer steil kunnen zijn. Een delicate witte wijn bij oesters en sint-jakobsschelpen, rond 10-12°. Interessante prijs.

Delhaize in promotie voor – 25% = 16,49€

Mercurey 2020, Benjamin Lux

Deze rode wijn uit de Côte Chalonnaise (ten zuiden van Beaune) is het toonbeeld van een pinot noir uit een uitstekend oogstjaar. Robijnkleurig, nog jong, doet denken aan een korf met rood fruit (framboos, kers). Een nogal uitbundige fruitigheid waar wij van houden. Bij (rond 16-17°) mooi gevogelte met een saus van eekhoorntjesbrood of morieljes. Een echte favoriet voor een zeer redelijke prijs! Hij is al zeer verleidelijk en kan nog 3 tot 5 jaar bewaard worden

Delhaize in promotie voor -25% = 14,24€

Patrick Fiévez