“Au nom de la terre”, het devies van Champagne Telmont

In Damery, in de Marnevallei, ligt een champagnehuis anders dan alle andere.

Verder gaan dan alleen maar een omschakeling naar biologisch en kiezen voor een volledig ecologische aanpak. Bij zijn terugkomst uit de Verenigde Staten, waar hij werkte voor Moët &Chandon en Rémy-Martin’s Louis XIII Cognac, besloot Ludovic du Plessis een huis van de familie Lhopital over te nemen: met de familiegroep Rémy-Cointreau, de keldermeester (Bertrand Lhopital) en de acteur Leonardo di Caprio, vriend van Duplessis. 

Met de volgende regels: een volledig biologische wijngaard, net zoals die van de partner-wijnmakers, behoud van het terroir en de biodiversiteit, verpakking in een lichtere fles (800 gram in plaats van 835), afschaffing van de doorzichtige (niet-recycleerbare) en ook kartonnen “geschenk”-dozen. Geen vervoer meer per vliegtuig maar per boot (bijv. naar de Verenigde Staten), personeel dat uitsluitend elektrische voertuigen gebruikt en 100% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen haalt en de voorkeur geeft aan elke andere “groene” energiebron voor alle activiteiten. 

Het etiket is eveneens educatief bedoeld en vermeldt de druivensoorten (en hun percentage), de dosering en de datum van dégorgement.

Officiële leverancier van het Festival van Cannes en van de Guilde des Sommeliers de Belgique voor hun jaarlijkse wedstrijd

Le style Telmont ? Des Champagnes peu dosés (entre 5 et 7 grammes), un pDe stijl van Telmont? Champagnes met een lage dosering (tussen 5 en 7 gram), een hoog percentage reservewijnen (tot 75%), gedeeltelijke rijping in houten vaten voor bepaalde cuvées, meer dan drie jaar in de kelder vóór de dégorgement.

De champagnes van Telmont zijn alleen verkrijgbaar bij wijnhandelaren. Onder andere:

Eurowines in Sint-Pieters-Woluwe, / Cave du Val Chaineux in Stembert, / Stassen in Aubel, / La Barrique in Nalinnes/, De Bron in Chapelle-lez-Herlaimont, / Dyonisia in Wépion, / Grotten St Amand in Gent, / Van Eccelpoel in Herentals, / HuisVerloo in Antwerpen, / De Clerck in Kortrijk,

Prijs al naargelang de jaargang: 35-40€.

Patrick Fiévez