Domaine viticole du Chenoy “HELIXIR”: na de wijn, nu een brandewijn.

Domaine viticole du Chenoy

In 2003 werden de eerste wijnstokken van dit domein in de provincie Namen geplant op initiatief van Philippe Grafé. Het is nu een van de belangrijkste wijndomeinen van het land, met biologische cultuur sinds 2019. In 2017 werd het verkocht aan Pierre-Marie en Jean-Bernard Despatures. Die laatste was technisch directeur van Medoc châteaux (in Moulis). Voor de (bijna) twintigste verjaardag van het domein en de vijf jaar sinds de overname door de twee broers wordt een nieuw product voorgesteld: een brandewijn. Vanzelfsprekend gemaakt van wijn.

De muscat bleu wordt gedistilleerd en vervolgens gerijpt in vaten, net zoals bij Cognac, Armagnac en Brandy. Deze rijping vindt plaats in Amerikaanse eiken vaten die voorheen drie jaar lang Bourbon bevatten, de Amerikaanse whisky die alleen in de staat Kentucky wordt geproduceerd. Daarna volgt een laatste houttoets (6 maanden) in vaten waarin voorheen wijn van het domein Chenoy zat.

De distillatie wordt toevertrouwd aan de distilleerderij van Radermacher in Raeren, die over nieuwe distilleerketels beschikt.

Bij het proeven biedt deze eau-de-vie aroma’s van rozijn, een ronde smaak in de mond, de houtlagering is duidelijk, maar niet overdreven met een subtiele toets van vanille. De alcohol (45°) is volledig geïntegreerd en niet scherp in de afdronk.

« HELIXIR » 

De naam verwijst naar een slakkensoort, ook embleem van de stad Namen, met een opgerolde schelp, de “hélix aspersa” of “petit gris”, die in verschillende kwekerijen van de provincie wordt gekweekt.

Fles van 50 cl, adviesprijs tussen € 45 en € 50

Voor de lijst met wijnwinkels: info@domaine-du-chenoy.com

Patrick Fiévez