In de Roussillon, twee rode wijnen van Château de Corneilla

De familie Jonquères d’Oriola staat bekend om haar prestaties in de paardensport (wereldkampioen, Olympische medailles), maar deze oude Catalaanse familie bezit ook een grote wijngaard in de Roussillon. Sinds 1485 al! Tegenwoordig is het William (27e generatie) die het landgoed beheert. Als jongeman reisde hij de wereld rond met zijn rugzak. Hij bezocht wijngaarden in Australië, Nieuw-Zeeland, Baja California, Chili, Argentinië… Waarna hij terugkeerde naar Frankrijk en stage liep, vooral in Sancerre bij Domaine Gitton. Met een Schotse moeder, maar toch draagt deze man met een rode baard geen kilt: “er is te veel tramontane in de regio…”. William wil de notie van terroirs, van perceelsafbakeningen ontwikkelen en daarom de bodems codificeren. `

Van een tiental wijnen die we proefden in zijn gezelschap zijn er twee die in België worden verdeeld (door “Comptoir des Vins”).

La Canaille, « vin épicurien », Côtes du Roussillon 2020

Mourvèdre, grenache noir en syrah

Een erg smakelijke wijn met toetsen van rood en zwart fruit met een mooie rijpheid. Eindigend op rijpe en zijdeachtige tannines. Voor bij een lekker stuk rundvlees op de grill (rond 16°).

Comptoir des Vins (Waver, Ottignies, Elsene, Genval, Nijvel, Boncelles…), 8,80€

Cavalcade, Château de Corneilla, Côtes du Roussillon Les Aspres 2019

Syrah (50%), grenache (25%), mourvèdre (25%)

Vol zeer rijp zwart fruit met een subtiel, mooi geïntegreerde eikenhouten toets. Een geconcentreerde rode wijn met veel breedte, dichtheid en fluwelen tannines. Hij heeft nog een paar goede jaren voor de boeg (minstens vijf jaar). Perfect bij wild zoals everzwijn, geserveerd aan ongeveer 17°.

Comptoir des Vins, 15,90€

Patrick Fiévez