De Beaujolais Nouveaux, dit jaar met een nieuwigheid: rosé primeurs.

Een vroeg jaar (de oogst begon twee weken eerder dan het gemiddelde van de afgelopen jaren) voor een wijnjaar dat als “zonnig” wordt omschreven. Atypische Beaujolais primeurs: vol, vlezig en krachtig, met een diepe kleur. Het fruit is rijp (zelfs te rijp in de primeurstijl) maar briljant. Kortom, de algemene kwaliteit is erg goed.

In de supermarkten viel onze keuze op twee wijnen bij Delhaize (een Beaujolais en een Beaujolais Villages), en ook twee bij Colruyt (een van het Domaine en een van een blend gemaakt door de inkopers van het bedrijf). Meer bij de anderen. Carrefour stelt zes en ook twee Côtes du Rhône primeur voor. Intermarché zes en ook een Côtes du Rhône. Cora presenteert zeven Beaujolais, waaronder een rosé.

De primeur in rosé is de nieuwigheid van het jaar.

En zoals altijd wordt hij gekoeld (10-12°) geserveerd bij smakelijke gerechten. De gebruikelijke sceptici (en de critici van nieuwe wijnen) zullen het dit jaar moeilijker hebben met hun kritiek…

Prijzen en aanraders

Colruyt

Colruyt heeft zoals altijd zijn prijzen aangepast aan de concurrentie. De laagste prijs is €3,99 in plaats van €5,49.

Domaine de Cornillac aan 6,99€. Beide aan te bevelen (geproefd).

Delhaize

Beaujolais Villages (geproefd en goedgekeurd) voor 4,87€

Carrefour

De goedkoopste: de Côtes du Rhône Primeur voor 2,99€

Bij Beaujolais, laagste prijs 4,49€

Die van Georges Duboeuf (voor velen nog altijd een referentie) voor 6,99€ (één euro goedkoper dan Cora). Een aanrader: Domaine Canard in “bio” voor 8,49€.

Cora

Laagste prijs: L’Âme du Terroir voor 4,79€ en twee “village” versies voor 5,79€ (waarvan één met “zonder toegevoegde sulfieten”).

Georges Duboeuf voor 7,99€ en zijn Villages voor 8,99€. De Beaujolais Villages van Château des Loges (aanrader) aan 6,89€. Ook een rosé primeur (5,49€).

Intermarché

https://uw-folder.be – Intermarché

Laagste prijs van 3,99€ (en daarmee de goedkoopste Beaujolais van deze vier merken). Een Côtes du Rhône voor 4,99€. De “Plaisir de Vigne” in zijn transparante fles met limonadeachtige dop voor 6,49€ en de Château de la Roche en villages voor 6,99€. En ook een rosé voor 4,49€.

Patrick Fiévez