Feestelijke wijn voor ieders smaak

Op het programma: een biologische CAVA BRUT NATURE millésimé met het oog op de feestdagen, en een Juliénas de terroir om het verschil te zien met de Beaujolais Nouveau, een reis terug in de tijd met de eeuwenoude wijngaarden van Fitou.

Cava Dionysus Reserva Brut Nature Vintage 2019 BIO

Een Cava van Canaps & Munné in Sant Satdurni d’Anioa, ten noordwesten van Barcelona. Xarel-lo, chardonnay en macabeu rijpen 20 maanden op latten en de wijn wordt in mei 2022 gedegorgeerd (eindelijk een nauwkeurig, duidelijk en nuttig achteretiket). Het resultaat spreekt voor zich, een levendige maar romige, elegante Cava met een afdronk die vraagt om nog een glas. Een favoriet voor zijn prijs. Te drinken aan 6/8° voor het plezier of bij zakouskis.

Colruyt Klassewijnen, in promotie 8,99€

Juliénas Roche Bleu Laurent Perrachon 2019

De Juliénas Roche Bleue is afkomstig van een bodem van blauwe schist genaamd “dioriet” en graniet. Deze niet zo bekende Beaujolais cru geeft een gamay met een neus van zwart fruit en viooltjes, rond in de mond, met een vleugje kruiden en een afdronk die doet watertanden. Deze 2019 is op dronk en bewijst dat gamay goed kan bewaren. Te drinken aan 13° bij gevogelte (coq au vin).

Colruyt Klassewijnen, in promotie, 9,29€

Fitou Vignes Centenaires 2019

De grootste producent van Fitou, de kelder van Mont Tauch, 200 wijnboeren voor 1.200 hectare wijngaarden. Van de 5.000 percelen zijn er enkele geplant in 1905. Het is hierop dat de carignan en grenache noir druiven die de Vignes Centenaires vormen tot bloei komen. De druiven worden met de hand geoogst en de sortering is zeer streng (perceelsgewijze selectie van de best gelegen wijngaarden). De wijn rijpt vervolgens 12 tot 18 maanden in Franse eikenhouten vaten. Zwarte kers en pruim met toetsen van tabak, hout en garrigue. Dichte, volle smaak, blijft lang hangen. Een krachtige wijn voor bij gestoofd rundvlees of hazenrug.

Colruyt Klassewijnen, in promotie, 11,99€

Jacques Gièrs