Italiaanse coups de coeur onder de € 10

Het soort ontdekking dat je maar één keer tegenkomt. Een groep vrienden die al heel lang wijnliefhebbers zijn, proefden wijnen van LICATA uit Trentino, Alto Adige en Friuli. Weinig bekende soorten zoals Ribolla Gialla en Friulano in het wit en Refosco in het rood. Allemaal van dezelfde producent, Matteo BRAIDOT, en allemaal onder de € 10, net als de chardonnay en sauvignon. Prijs € 9,99. Alleen de pinot nero, die op 25 februari binnenkomt, is boven de € 10…namelijk € 10,50.

Matteo Braidot: 100 hectare die een volledig assortiment druivensoorten produceert, met zes witte wijnen, een rosé en vijf rode wijnen, op basis van zowel inheemse als internationale soorten. Uitstekende wijnen, veel waar voor uw geld.

Deze drie wijnen bliezen ons omver.

Ribolla Gialla 2022 IGT Delle Venezie Friul Matteo Braidot

Documenten getuigen van de aanwezigheid van de ribolla druif in Friuli vóór de 14e eeuw. De druif komt voor in de Collio en Collines Orientales gebieden van Friuli en is een krachtige druif met een taaie schil, rijk aan kleur en polyfenolen, geschikt voor maceratie op de schil. Een witte wijn met intense bloemige en fruitige aroma’s, doordrenkt met gedroogd fruit en mineraliteit. In de mond is er een goed evenwicht tussen zoetheid en frisheid, met een duidelijke structuur en een aangename persistentie. Een gastronomische wijn bij gevogelte of fijne vis in een roomsaus.

Licata Vini: https://www.licata.be/fr/: € 9,99

Friulano 2022 DOC Friuli Annia Friul Matteo Braidot

Friulano is de belangrijkste witte druivensoort uit Friuli. Hij komt ook voor in Slovenië. Friulano lijkt op sauvignon blanc, maar met meer substantie en een vollere smaak, met aroma’s die doen denken aan witte perziken en amandelen. Een lentewijn die gedronken kan worden op 10 graden, bij antipasti of gewoon voor het plezier.

Licata Vini: https://www.licata.be/fr/: € 9,99

Refosco 2020 IGT Alto Livenza Friul Matteo Braidot

Friuli, in het noordoostelijke puntje van Italië op de grens met Slovenië, kan terecht bogen op de refosco, een unieke rode druif die de laatste jaren enorme vooruitgang heeft geboekt op het gebied van kwaliteit. De nu meer beschaafde druif produceert wijnen met een diepe robijnrode kleur en intense, fruitige aroma’s van morellen en rode bessen. De structuur is vol, met goed uitgebalanceerde tannines en een fijn bittertje. Drink op 16° bij rood vlees of volle pastagerechten.

Licata Vini: https://www.licata.be/fr/: € 9,50

Niet geproefd 3 bekende druivensoorten: sauvignon blanc, chardonnay en pinot nero (vanaf 25/2/2024) voor dezelfde prijzen

LICATA, Duifhuisweg 12 3590 DIEPENBEEK https://www.licata.be met levering aan huis.

Gezondheid!

JACQUES GIERS