Een champagne, Loire-bubbels en een rode wijn voor het eindejaar

Als Champagne? Een “grande réserve brut” van het favoriete merk van Frankrijk. Uit de Loire? Een Vouvray, een appellation met een uitgebreid gamma aan droge, halfdroge, zoete en mousserende witte wijnen. Een fruitige rode? Uit de appellation die de aromatische uitbundigheid van de gamay verheerlijkt.

Champagne Nicolas Feuillatte Grande Réserve Brut

Inderdaad het favoriete merk van de Fransen, waarmee ik bedoel het best verkopende bij onze zuiderburen. Het is eigendom van het Centre Vinicole de Chouilly, ten zuiden van Epernay, en verenigt meer dan 5.000 wijnboeren. Deze cuvée is voornamelijk gemaakt van pinot meunier en pinot noir, maar bevat ook wat chardonnay (15%). Met zes jaar lagering op droesem voor de degorgering lijkt hij zijn rijpheid en evenwicht te hebben bereikt. Een wijnachtige champagne voor bij bijvoorbeeld warme schaaldieren in saus.

Delhaize € 26,99, Cora (en via www.corawine.be) € 23,90

Château Moncontour, Vouvray Brut

Een château omringd door 130 hectare wijngaarden vlakbij de stad Tours, met uitzicht op de Loire. Het uitzicht is spectaculair. Deze mousserende wijn « méthode traditionnelle » wordt gemaakt van 100% chenin, hier ook wel pineau de la Loire genoemd. De bodem van tufsteen zorgt voor veel frisheid en levendigheid. Hij heeft ook een vleugje honing. Uitstekend bij Aziatische specialiteiten en desserts zoals tarte tatin (met peren).

Caviste Nicolas. In Brussel-Centrum (Beurs) in de Tongerenstraat. In Luik (rue du Pot d’Or en in Guillemins). En in Louvain-la-Neuve (place de l’université). In promotie voor € 14,35

Beaujolais « Granny » 2022, Domaine La Croix Tréchens

Een totaal atypisch wijnjaar voor Beaujolais. Druiven die in een stadium van goede rijpheid werden geoogst, zorgden voor een grote concentratie, bijna overvloed aan wijnen. Van deze “eenvoudige” Beaujolais wordt u alleen maar gelukkig. Met toetsen van rijp, bijna confituurachtig fruit. De naam Granny? Dat is een eerbetoon aan Charlotte Gayot, de moeder van de producent, die door haar kleinkinderen ‘Granny’ werd genoemd. Drink deze wijn op oudejaarsavond rond de 14-15°, met vrienden en in gezelschap van vrolijke, gezellige gerechten. Steengrill, fondue bourguignonne… De perfecte wijn voor een wonderlijke sfeer.

Delhaize, in promo voor € 9,97

Patrick Fiévez