Drie wijnen voor het eindejaar: een champagne, een rode en een witte

Een Champagne ‘Premier Cru’ voor een aantrekkelijke prijs, een witte wijn gemaakt van chardonnay gerijpt in vaten uit de Languedoc (Limoux) en een rode wijn uit Spanje, in het zuiden van Catalonië, van de vertrouwelijke en zeer trendy appellation Priorat.

Champagne Charles Dauteuil « Premier Cru »

Een assemblage van 35% pinot meunier, 34% chardonnay en 31% pinot noir uit de Montagne de Reims. De eigenaar? Romain Tribaut in het dorp Romery. Fijne bubbels en smaken die doen denken aan rijp fruit en gedroogd fruit (hazelnoten, amandel). Een harmonieuze, frisse champagne te serveren aan ongeveer 8°C als aperitief en ook bij oesters en gerookte vis. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor een Premier Cru.

Bij spar 1+1, per fles dus € 22,50

Château Villelongue, Chardonnay, appellation Limoux 2022

Deze gemeente produceert niet alleen mousserende wijnen (de beroemde Blanquette), maar ook ‘stille’ wijnen. Deze chardonnay rijpt op eikenhouten vaten. Het eikenhout is goed geïntegreerd, niet overdreven. Toetsen van sappig en ook eerder tropisch fruit. De afdronk is fris. Perfect bij warme schelpdieren zoals kreeft. Drinken rond 10°. Het ontdekken waard. Feestelijke prijs…

Colruyt € 8,25

« Camabruna », Priorat DOQ 2022, Celler Sangenis i Vaqué 

Deze appellation in het zuiden van Catalonië (in de buurt van Tarragona) produceert enkele van de beste rode wijnen van Spanje. Deze is gemaakt van grenache noir (60%) en carignan (40%), de twee historische druivenrassen die aangeplant staan op schistbodem die vaak steil afloopt. Een kenmerkend bouquet van zeer rijp zwart fruit. Dit is een zeer smaakvolle wijn om van te genieten (rond 17°C) bij kwaliteitsvol gevogelte en rood vlees (rosbief in saus).

Delhaize € 13,99

Patrick Fiévez