België: de nieuwe Champagne?

Sinds 2000 is RUFFUS in de wijngaard van Agaises de pionier op het gebied van mousserende wijnen (samen met Wijnkasteel Genoels Elderen bij Tongeren). Elk jaar moet je hem reserveren of gaan zoeken in een wijnwinkel (gelukkig zijn velen). Le Chant d’Eole kan al een tijdje met tal van schitterende medailles uitpakken. Net als vele anderen.

Domein Mont des Anges is de laatste die een medaille in de wacht sleepte (niet dat we daar specifiek rekening mee houden). Het is een originele, zelfs een beetje een luxewijn voor zijn prijs.

Het wijndomein Mont des Anges werd in 2016 opgericht door Laurianne Lejour, een wijnmaker uit de Champagne, en Vincent De Busscher, een Belgische ondernemer die zich heeft bekeerd tot de wijnwereld. De wijngaarden liggen in de regio Mons in Spiennes (bekend om zijn vuursteen), Nouvelles en sinds 2020 in Havay. Chardonnay, pinot noir en vooral meunier vormen hier de cuvées.

Cuvée Blanc de Meuniers 2021 Domaine Mont des Anges Bulles belges

Een cuvée van 100% meunier is zeldzaam, zelfs in de Champagne. Vinificatie en rijping in roestvrijstalen vaten, malolactische gisting en rijping op latten gedurende 15 maanden. Dosering 2gr/l. Uitgebracht in augustus 2023, een fles die wacht om Kerstmis en Nieuwjaar te vieren. Fijne belletjes, fruitige aroma’s van brioche; vol, complex gehemelte met een vleugje vuursteen en amandel. Drinken aan 6° met zakouski’s. Een mooie ontdekking.

Aanbevolen verkoopprijs € 36 bij wijnhandelaars in Bergen, Namen, Luik, Charleroi en Brussel (Wine and more, Oenostock, La Vigneraie, La Maison des Vins Fins, Rob Gourmet, enz.).

Cuvée Brut 2021 Domaine Mont des Anges Bulles belges

Een eerder klassieke cuvée, 10% pinot noir, 29% meunier en 61% chardonnay, (malolactische) gisting en rijping in roestvrijstalen vaten. 15 maanden op latten en een dosering van 6 gr. Frisse neus met een vleugje appel en vers brood. In de mond gaan de boterige toets van de chardonnay en de fruitigheid van de pinot noir en meunier harmonieus amen. In de afdronk fris en rond. Serveer aan 7°C als aperitief met langoustines. Karaktervolle wijn.

Aanbevolen verkoopprijs: Brut 2021 – rond € 30 bij dezelfde wijnhandelaars als hierboven.

Blijf ons volgen, er volgen nog meer bubbels…

Jacques GIERS