Tavel: Domaine de la Mordorée

Madeleine en Ambre Delorme: als moeder en dochter de handen in elkaar slaan

AMBRE DELORME

Een iconisch landgoed in de appellation Tavel, maar ook in Lirac. Het werd oorspronkelijk opgericht door Francis Delorme en zijn zoon Christophe. Met slechts enkele hectaren breidde de wijngaard zich al snel uit en vandaag de dag omvat het domein ongeveer zestig hectaren. Er werd gestart met biologische landbouw en in 2020 over geschakeld op biodynamische landbouw. Naast de twee wijnen uit de Gard-regio kochten ze ook enkele hectaren in Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape en Condrieu. Maar in 2015 overleed Christophe plotseling op 52-jarige leeftijd. Tegenwoordig wordt het landgoed beheerd door zijn vrouw Madeleine en hun dochter Ambre, in naam van “La Mordorée,” een poëtische benaming voor de houtsnip.

Vermeldenswaard is ongetwijfeld dat La Mordorée een van de beste (misschien wel de beste?) wijndomeinen in Tavel is. Een rosé met een diepe kleur die niet bang is voor de jaren: Bij mijn laatste bezoek proefde ik de cuvée “La Reine des Bois” van ongeveer tien jaar oud geserveerd aan een temperatuur van ongeveer 12°C. De wijn had nog altijd bewaarpotentieel.

Patrick Fiévez

Tavel La Reine des Bois 2022 Biodynamie

Grenache, syrah, clairette, cinsault (op kiezelbodem), een harmonieus kwartet georkestreerd met een vrouwelijke touch. Delicate fruitigheid, verfijning in de mond, vol en langdurig in de afdronk. Een uitzonderlijke, misschien zelfs unieke Tavel die perfect samengaat met diverse gerechten, mediterrane vis, wit vlees en zeevruchten.

Tussen € 17 en € 20 (zie niet exhaustieve lijst hieronder)

Tavel La Dame Rousse 2022 Biodynamie

Grenache, cinsault, syrah, clairette van gevarieerde terroirs voor een meer luchtige Tavel, bloemig, met exotisch fruit en altijd met een subtiele smaak en mooie rondheid. Perfect voor zeevruchten en oosterse gerechten. Een verleidelijke Tavel.

Ongeveer € 17 (zie lijst)

Waar kunt terecht voor wijnen van Domaine de la Mordorée?

(niet-exhaustieve lijst)

La Cave de Batisse in Beauraing

BDC Consult in Waregem

Les Vins Cœur in Heusy

France Wine Service in Roosdaal

Carpe Uvam in Dworp

Voeding Lesage in Oostvleeren

Wine Idea in Eigenbrakel

Clos du Culot – Les Halles Aux Vins in Waver

Benico Vins in Rixensart

De beide dames van Domaine de la Mordorée

Jacques Giers