Tavel: of hoe ook rosé een volle wijnsmaak, structuur en mooie kleur kan hebben

De eerste Appellation d’Origine Contrôlée voor een uitsluitend roséwijn. Daarvoor moeten we al terug naar 1936 (net als Châteauneuf-du-Pape). Wat maakt deze wijn dan zo speciaal? In tegenstelling tot de huidige hype van zeer lichte rosés, valt Tavel op door zijn diepe kleur, evenals door zijn rijpingspotentieel van meerdere jaren. Ik herinner me een tien jaar oude Domaine de la Mordorée (een grote referentie van deze appellation) die perfect, bijna ontroerend heerlijk was. En nog altijd beter werd…

Wij stellen u er twee voor, geproefd en goedgekeurd:

Château de Manissy, « La Langoustière » 2021 (biodynamisch)

Dit domein behoort toe aan de Paters Missionarissen van de Heilige Familie, maar het beheer ervan is toevertrouwd aan Florian André, een jonge inwoner van Tavel. Deze cuvée, gemaakt van grenache, syrah en de minder bekende clairette rose, komt van het beste terroir en de oudste wijnstokken van het domein. Diepe kleur met hints van violet. Geconcentreerd, fruitig (kers in brandewijn) en kruidig in de mond met een lange afdronk. Een overheerlijke Tavel! Deze cuvée is geselecteerd door de Association des Rosés de Terroir, die zich inzet voor de promotie van karaktervolle rosés. Wat past er het beste bij? De wijnmaker raadt geroosterde langoustines met gemberboter en een lamstagine aan. Ook een lamscurry zou heel goed bij deze wijn passen. Serveren aan 10°-12°. Bewaarpotentieel: 3-5 jaar.

Cora en via www.corawine.be:  € 15,29 en de 2022 komt tegen eind augustus aan € 15,99

Les Vallognes d’Aqueria 2021

Het beroemde Château d’Aqueria, nu eigendom van de gerenommeerde wijnhandelaar Guigal, levert ons deze intens gekleurde wijn. Bloemige en fruitige aroma’s, levendig in de mond met toetsen van kers en een kruidige afdronk. Uitstekend (aan 10-12°) bij gekonfijte lamsschouder en Indisch geïnspireerde gerechten zoals kip tikka massala. Bewaarpotentieel: 3 jaar.

Delhaize: € 10,99 

Patrick Fiévez