De wijnfestivals komen eraan

We zijn weer vertrokken. Voordat de wijnfestivals van start gaan, laten we u al weten welke wijnen we hebben geproefd, met vooral oog voor nieuwigheden. Dat laatste omdat sommige winkels meer (of zelfs bijna uitsluitend) inzetten op hun “veilige keuzes”. We gaan van start met Colruyt en wijnhandelaar Nicolas.

Wijnhandelaar Nicolas, van 6 september tot 3 oktober

Deze wijnhandelaar werd opgericht in 1822 en is een ware instelling in Frankrijk. Bij ons heeft Nicolas vijf winkels (twee in Brussel, twee in Luik en één, recent geopend, in Louvain-La-Neuve). Al 35 jaar lang biedt Nicolas in ons land naast diversiteit en een kwaliteitsvol zijn aanbod ook zijn service (cadeauverpakkingen) en advies aan. Voor dit wijnfestival willen we enkele originaliteiten naast de grote klassiekers uit de grote Franse appellations in de schijnwerpers zetten. Te ontdekken:

« Bon Pote », Chardo Aligo 2022

88% chardonnay en 12% aligoté, een frisse witte wijn met een charmante fruitigheid. past perfect bij slakken « à la bourguignonne ».

Nicolas, € 12,80

« Du raisin, c’est tout », Blaye Côtes de Bordeaux 2022 Bio Demeter, « méthode nature »

De broers Novoa presenteren deze wijn, gemaakt van 75% merlot, 15% malbec en 10% carmenère. Een originele assemblage voor een sappige rode wijn met een fruitige toets. Perfect bij een mooie ribeye. Beter om de wijn te decanteren.

Nicolas, € 17,25

« Chat Va Chauffer ! », Vin de France 2022

Een 100% malbec uit het zuidwesten, fruitig met toetsen van zwarte kers. Een “no-nonsense” wijn om licht gekoeld (15°) te drinken bij eendenborstfilet.

Nicolas, € 8,85

Colruyt, van 6 tot 19 september, operatie magnum

Zoals elk jaar begint de eerste golf van wijnfestivals in deze winkel met een actie gericht op elf wijnen. Bij aankoop van zes flessen van dezelfde wijn, wordt een magnumfles cadeau gedaan.

LA GUARDIENSE Falanghina del Sannio

Een aanrader, en dit is een nieuwigheid, is een Italiaanse witte wijn uit de regio Campanië. “La Guardiense” is een witte wijn gemaakt van de uitstekende lokale druivensoort falanghina. Hij heeft hints van sappig zomerfruit die bijdragen aan zijn charme. Het ontdekken waard: € 6,95 per fles.

Aigle Noir Chardonnay IGP d’Oc Bio

Een terugkomer bij Colruyt, de chardonnay “Aigle Noir” (nu biologisch) met signature Gérard Bertrand, komt uit de Languedoc-regio van Limoux. In een tijd waarin de chardonnays uit de Bourgogne prijzig zijn (en dat is een understatement), is dit een mooi alternatief. Fris en mooi fruitig. Een zeer goede jaargang: 2022, € 7,69.

Montagne Saint-Emilion « Les Trois Eglises 

Hoewel de naam misschien niet erg bekend in de oren klinkt, komt de Montagne Saint-Emilion “Les Trois Eglises” uit een uitstekend oogstjaar, namelijk 2020. Het is een zijdezachte rode wijn met rijpe tannines. De magnum kan nog 3 tot 5 jaar bewaard worden. Zeer aantrekkelijke prijs: € 7,99.

Patrick Fiévez