Rhônevallei: maak kennis met de Cru Cairanne

Cairanne, een Cru uit de Rhônevallei sinds 2016, is een charmant dorpje in de buurt van andere crus zoals Gigondas en Vacqueyras. Zoals zo vaak in de zuidelijke Rhône met overwegend grenache en daarnaast syrah en mourvèdre. Deze Cru is ook verkrijgbaar in het wit, met een assemblage van voornamelijk clairette, grenache blanc en roussanne. De 846 hectare wijnstokken produceren een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van slechts 27 hectoliter per hectare. Een ander pluspunt van de Cru is de doorgaans eerlijke prijs voor een kwaliteit die in recente goede wijnjaren nog duidelijker is geworden. Ik heb er enkele tientallen geproefd – van een indrukwekkende algemene kwaliteit – en koos hieronder mijn favorieten.

De lijst van wijnhandelaren is niet volledig. Sommige prijzen werden niet meegedeeld.

La Bastide Saint-Dominique « Les Deux Arbres », Cairanne 2020

Qua druivensoorten mooi in vier verdeeld: carignan, grenache noir, mourvèdre en syrah met elk 25%. Alleen de carignan werd op hout gerijpt (demi-muids). Mooie rijpheid en een volle smaak. Een zonnige Cairanne.

Comptoir des Vins (Waver, Ottignies, Genval, Elsene, Nijvel…) € 16,20

Domaine Richaud, Cairanne 2020

Deze rode cuvée, typisch voor deze appellation, wordt gemaakt van vijf druivenrassen. Naast de drie hoofdvariëteiten (de beroemde GSM), bevat deze cuvée ook counoise en carignan (elk 10%). Een rijpe, maar tegelijk frisse wijn. Grenache met een volle smaak, kruiden uit de garrigue en mourvèdre voor extra diepte.

Sobelvin in Luik, € 25,24

Domaine Rabasse Charavin, Famille Couturier, Cairanne 2020

Een oogstjaar met een zeer lage opbrengst: drenache (60%), mourvèdre (20%) en syrah (20%). Geen hout, maar gerijpt in betonnen vaten. Een gulle neus van rijp zwart fruit. Een charmante rode wijn zonder houtachtige ‘make-up’.

Le Comptoir des Vins in Welkenraedt € 16,50 en Mostade-Gobert in Solre St Géry

Domaine Alary, « L’Estévenas », Cairanne blanc 2021 BIO

Clairette (60%) en roussanne (40%) geven deze wijn een neus van witte bloemen en toetsen van rijp wit en geel fruit (perzik, mirabelpruim). Met subtiele hints van lindebloesem.

Autrement Dit Vin in Namur € 16,40 en La Cave du Sommelier in Habay La Neuve

Domaine Roche, Cairanne 2020

Een wijn vol rijp, heerlijk fruit dankzij de grenache, syrah en carignan. In de mond mooi aangevuld met een vleugje specerijen. Een intense rode wijn, geconcentreerd zonder overdaad.

Portovino in Maldegem € 14,90, UpperWine in Tervuren € 15,95 en Terroir Monard in Hasselt

Patrick Fiévez

Wordt vervolgd…