Nieuw bij Cora Wine: Château Bellevue la Forêt, een Fronton AOC in rosé en rood

Fronton is een minder bekende appellation in het zuidwesten van Frankrijk ten noorden van Toulouse. Wat maakt het bijzonder? Een even zeldzame als vertrouwelijke druivensoort, de négrette. Zijn oorsprong? Meer dan zeker lokaal, ook al zien sommige ampelografen een Cypriotische of zelfs Iraakse oorsprong. Château Belle-vue-la-Forêt, het emblematische domein van de appellation, beschikt over 112 hectare in een enkel blok. Het is eigendom van een francofiele Ier. Fronton is de enige appellation ter wereld die een meerderheid van négrette in zijn rosé en rode wijn heeft.

Le rosé « Originel » 2022

Deze rosé, die hoofdzakelijk bestaat uit négrette (90%) en 10% gamay, uit zich met een vleugje zuur, een mooie fruitigheid en een licht bittere afdronk. Te drinken aan ongeveer 8-10° met loempia’s en koud vlees (rauwe ham, uit Bayonne bijvoorbeeld).

Le rouge « Originel » 2020

Hier is de négrette minder aanwezig (60%) in combinatie met de syrah (20%) en de cabernet-sauvignon (20%). Subtiele hints van viooltje, ook met kruidige toetsen en een afdronk met aanwezige maar vrij rijpe tannines. Geserveerd aan ongeveer 16° past hij mooi bij een gegrilde eendenborst met een roomsaus van groene peper.

Beide wijnen voor 6,99€ bij cora (en de website cora wine)

Patrick Fiévez