Rhônewijnen met paaslam

De traditie om met Pasen lam te eten gaat terug tot de oudheid, toen het lam een symbool was van vernieuwing en zuiverheid. In de christelijke godsdienst wordt het lam vaak geassocieerd met Jezus Christus, die het Lam Gods wordt genoemd. Het maakt deel uit van de traditie in onze landen en in landen met een christelijke cultuur, zoals Frankrijk, Italië, Spanje en de Angelsaksische landen. Deze traditie geldt niet universeel voor alle culturen en religies. In sommige delen van de wereld wordt bij de paasmaaltijd de voorkeur gegeven aan andere gerechten, zoals vis of groenten.

Als vriend van de god Bacchus of Dionysos kozen wij voor wijnen uit de Rhône-vallei, met syrah in de Noordelijke Rhône en grenache in de Zuidelijke Rhône.

CORA Corawine

Domaine Montmartel  2021 Côtes du Rhône Villages Visan BIO

Nieuw

De wijngaard wordt sinds 1991 biologisch bewerkt en bestrijkt 60 hectare in de gemeente Valréas, op een hoogte van 400 meter. Damien Marres is een aanhanger van zwavelvrije vinificatie. Grenache en syrah geven een fruitige en kruidige wijn. Aroma’s van kers en garrigue (het enige wat ontbreekt zijn de beroemde Provençaalse ‘cigales’). Een vrolijke wijn om te drinken aan 16° lamsrack met Provençaalse kruiden.

Cora Corawine 8,39€

Domaine du Grapillon d’Or  2020 Gigondas

Al enkele jaren een van mijn favorieten. Gemaakt van 80% grenache en 20% syrah uit de terroir van de Gigondas, een echte een aromatische bom. Zwart en rood fruit, tijm, garrigue en een vleugje zoethout, ze zijn allemaal aanwezig. In de mond krachtig met mooie tannines. Een volle smaak en een bewaarwijn. Drink hem aan 16-18° bij een lamsbout in saus, een Provençaalse stoofpot of zelfs wild.

Cora Corawine 18,59 €

CARREFOUR

Saint-Joseph Cuvée d’Automne Cave de Saint Désirat

Een typische syrah-wijn. Een Saint Joseph gedomineerd door zwart fruit (braam, zwarte bes) met een vleugje laurier en een houtige toets. Volle smaak, matige tannines en een volle afdronk. Te drinken aan 16-19° bij of lamskoteletjes.

Carrefour 15,99€, in promotie 11,99€

Cersius Syrah Coteaux de Béziers (Languedoc)

Een wijn uit de Languedoc als uitzondering, maar gemaakt van de syrah in “Sélections parcellaires”. zijn naam komt van de cers, een koude wind uit de streek. Traditionele maceratie gedurende 30 tot 35 dagen. Rijping op fijne droesem gedurende 2 maanden en vervolgens rijping in vaten. Alles voor het fruit met toetsen van aardbei en framboos en een vleugje kruiden. Zacht en vol in de mond. Een ideale wijn bij gegrilde lamskoteletjes met tijm.

Carrefour 8,99€

COLRUYT

Château Fines Roches Châteauneuf du Pape

Château des Fines Roches, gemaakt van 70% grenache en 5 andere druivensoorten, is een van de makkelijk drinkbare Châteauneuf-wijnen. Fruitig, rond, met een gecontroleerde kracht, charmant. Het is niet voor niets een van onze favoriete wijnen van deze appellation. Te drinken aan 18° bij lamsragout of lamsbout. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Colruyt 17,99€

Châteauneuf du Pape Caves St-Pierre Préférence Bio

Een Châteauneuf die anders is dan de vorige. Voller van smaak, met toetsen van pruim, aromatische kruiden en een aanwezige houtachtigheid, typisch voor deze appellation. Een wijn voor bij gestoofde gerechten en wild.

Colruyt 18,99€

Joyeuses Pâques

JACQUES GIERS