Variaties op “witte” wijnen uit Europa

Er is de liefhebber die zijn af haar gebruikelijke wijnen koopt. Er is ook de liefhebber die wil ontdekken, of zelfs verrast of uitgedaagd wil worden (soms is het dezelfde persoon). Colruyt presenteert met zijn Klassewijnen regelmatig nieuwe wijnen tegen gematigde prijzen. Wijnen te bestellen via ColliShop want de hoeveelheid is beperkt. Hier maken we een reis door de witte van Europa (zonder Frankrijk vermijdend) van Spanje naar Griekenland via Italië. Een verscheidenheid aan witte wijnen, van droog tot zoet, van stille tot mousserende. Wijnen voor de komende lente.

DROGE WITTE

ΕΝ ΠΛΩ (AT SEA) Roditis 2020 PGI Peloponesos Giannikos Winery Griekenland BIO

Roditis is een typisch Griekse druif uit de streek van Mycene. Biologisch, handgeplukt, maceratie op de schil, vinificatie bij lage temperatuur in roestvrijstalen tanks. De subtiele aroma’s van citroen en grapefruit komen naar voren in een frisse en levendige mond. Een originele stijl om te drinken op 10° met scampi’s en garnalen.

Colruyt ColliShop 11,99€

Falanghina del SannioD.O.P 2021 Fontanavecchia Campanie Italië

Falangina is de witte druivensoort uit Campania, een vulkanische streek. De gisting duurt 7 dagen in vaten om de frisheid te behouden. Bloemenaroma’s (acacia, meidoorn) vermengen zich met die van fruit (kiwi en appel). Aangename kalkachtige afdronk door de bodem. Te drinken aan 10° met pasta “vongole” of rode mul.

Colruyt ColliShop 13,95€

Alvinte Rias Baixas Albarino 2021 Galicië Spanje

In het uiterste westen van Spanje heeft Galicië een vleugje Bretagne. De albarino (alvarinho in Portugal) zou een neef kunnen zijn van de riesling die door de monniken van Santiago de Compostela werd ingevoerd. Het is een van de grote witte wijnen van Spanje. Alvinte 2021 is levendig, bloemig en fruitig, gemakkelijk te drinken. Bij 8/10° met kabeljauw uit de oven.

Colruyt ColliShop 12,95€

MOSCATO PETILLANT

Moscato d’Asti Nivole DOCG Michele Chiarlo Piemonte Italië

Muscat van 5,5 graden alcohol, met fijne belletjes en vooral fruit (druiven, perzik, abrikoos) kortom een geweldige aperitief (in de zon). Ideaal bij een fruitdessert. Gekoeld te drinken 4 tot 6°.

Colruyt ColliShop 11,99€

Zoet

Kabir Moscato di Pantelleria DOC 2018 Dona Fugata Sicilië (37,5cl)

Pantelleria is een klein (83 km2) vulkanisch eiland ten zuiden van Sicilië op de breedtegraad van Tunis. Hier geeft de zibibbo druivensoort (muscat) een wijn van 11 graden alcohol met meer dan 100gr restsuiker. De Kabir de Donnafugata is een explosie van oosterse aroma’s en gekonfijt fruit (honing, sinaasappelschil, gekonfijte ananas). Om minstens één keer in uw leven te drinken. Serveer op 8° met fruitdesserts of blauwe kaas. Carole Bouquet produceert hier Sangue d’Oro voor een prijs die zijn gewicht in goud waard is.

Colruyt ColliShop 13,50€ per fles van 37,5 cl

JACQUES GIERS