Bordeaux clairet of Bordeaux rosé, de keuze is aan u…

Bent u die bleke mediterrane rosés niet beu? Rosés die bijna zo wit zijn als een glas water? Ik wel dus. Daarom verwelkom ik rosés zoals die van Bordeaux en Tavel.

Wijnen van de appellation Bordeaux Clairet (donkerroze) komen het dichtst in de buurt van de wijnen die in de Middeleeuwen naar Engeland werden verscheept. Zij zijn gemakkelijk te onderscheiden van de zalmroze Bordeaux Rosés. Dit zijn echt authentieke wijnen van de Bordeaux-druiven cabernet en merlot. Ze passen goed bij gegrilde en gekookte gerechten. Gastronomische wijnen die te weinig bekend zijn.

Bordeaux Clairet “le puriste”

Le Clairet de Boutinet 2020 Bio

Een ‘clairet organic’ en 100% merlot. Een rode wijn, met korte gisting, waarvan de kleur schommelt tussen rood en rosé. In de mond lichte tannines, met rood en zwart fruit. Te drinken aan 10°, bij gebraden kip, eendenborst of een gekruid gerecht.

http://www.levindesfemmes.com/ Muriel Lombaerts +32 (0)487 92 96 76 Prijs, € 12,50

Château Penin Bordeaux Clairet 2021

90% merlot en 10% cabernet sauvignon, maceratie gedurende 24 tot 48 uur, langzame gisting bij lage temperatuur (18°) gedurende 20 dagen. Resultaat: een rosé met een aangename, bijna rode kleur, een fruitige mond, framboos, zwarte bes, kers, met een grote frisheid. Verrassend lange afdronk. Serveer aan 10° bij een grote verscheidenheid van gerechten, van barbecue tot gevulde paprika’s en de Aziatische keuken.

Van den Buscche in Gent: https://vandenbussche-wines.be Prijs € 9,25 e, P&A Gelin in Ukkel, https://www.gelinvins.be Prijs € 9,66

Château Thieuley Bordeaux Clairet  2021

Château Thieuley, dat evenzeer bekend is om zijn rode of witte wijn als om zijn Crémant de Bordeaux, is een omweg naar de clairet zeker waard. 70% merlot en 30% cabernet sauvignon, moet toetsen van wilde aardbei, rode bes en een frisse afdronk. Een meer vrouwelijke clairet. Te drinken bij tabbouleh, gegrild gevogelte en rode mulfilets.

Cora Corawine: € 8,59

Bordeaux Rosé “la tendance”

Maisons Roses de Lafaurie Bordeaux Rosé 2020

Château Lafaurie Peyraguey Grand Cru de Sauternes ligt op één van de meest prestigieuze terroirs van zoete wijnen in de wereld. Hier kiest hij voor iets anders met een rosé van cabernet sauvignon (64%) en merlot (36%). Vinificatie met directe persing, maar langzame extractie. Koude maceratie gedurende 7 dagen vóór de gisting en rijping in roestvrijstalen vaten voor een wijn met een zalmkleur en delicate zuren met tonen van klein rood fruit. De fles Maisons Roses de Lafaurie 2020 is versierd met de gravure “Femmes et Raisins” van René Lalique uit 1928.

Topwijnen https://www.topwijnen.be/fr Prijs: € 19,05

Les Trois Colonnes 2021 Bordeaux Rosé

Een bekende rosé uit de Colruyt. Cabernet franc en merlot staan hier voor een klassieke, bloemige en fruitige rosé. Een aangename wijn om te drinken als aperitief bij koude pasta.

Colruyt: € 5,45

Jacques Gièrs