Pasen: lam met asperges

Op basis van de rode prijzen uit de Klassewijnen van Colruyt, speciaal voor bij de paasmaaltijd.

Een Muscat d’Alsace voor bij de asperges, drie expressies van de syrah voor bij het paaslam en een heerlijke Corsicaanse rosé voor het geval de zon van de partij is.

Muscat 2020 Albert Mann Wettolsheim Alsace biodynamisch (nieuwe wijn)

Domaine Albert Mann in Wettolsheim bestaat uit twee families. 25 ha biodynamische landbouw sinds 1997, 7 Grands Crus, 1 Clos in monopolie en een honderdtal percelen. Ik was benieuwd om de Muscat van Albert Mann te proeven, die vaak te zacht is. Een leuke verrassing toch, want deze Muscat 2020 is perfect droog, met een bloemige en fruitige complexiteit die doet denken aan muskaat en jasmijn en gekenmerkt wordt door een vleugje kalkterroir. Een wijn met diepte dankzij de biodynamische landbouw. Perfect bij asperges. Geweldig!

Colruyt Klassewijnen € 16,49, in promotie € 14,49

Clos Venturi rosé 2020 van Domaine Vico Corse

De wijnen van Clos Venturi komen van een 31 ha groot perceel van Domaine Vico in Ponte Leccia. Clos Venturi, in het midden van Domaine Vico, profiteert van een bijzonder en atypisch terroir van de bergen in centraal Corsica. In de neus en de mond is het een echte gastronomische wijn, complex en wijnachtig met toetsen van rood fruit en kruiden. Een minerale rosé die op 8 graden gedronken moet worden bij rode mul of zelfs bij gegrilde lamskoteletjes met tijm. Een aanrader.

Colruyt Klassewijnen € 17,50, in promotie € 14,50

DRIE X SYRAH VOOR BIJ HET LAM

Drie expressies uit die evenveel continenten.

Perez Cruz “Limited Edition”Syrah 2019 Mapo Valley Chili

Production issue de vignobles propres, sur les contreforts de la cordillère des Andes, à quelque 900 m d’altitude,. Après des vendanges manuelles, le vin repose 16 mois pour moitié en fûts neufs et pour moitié en fûts d’un vin. Surprenant de fraîcheur même au nez avec une touche de violette et un mélange de fruits rouges et noirs. Boisé discret. Un vin plus français que chilien par son acidité qui le rend raffiné. A boire avec un gigot d’agneau. Geproduceerd van onze eigen wijngaarden in de uitlopers van de Andes op een hoogte van ongeveer 900 meter. Na de manuele oogst rijpt de wijn 16 maanden, de helft in nieuwe vaten en de andere helft in gebruikte vaten. Verrassend fris, ook in de neus, met aroma’s van viooltjes en een mix van rood en zwart fruit. Discreet eikenhout. Meer Frans dan Chileens in zijn zuurgraad, wat hem verfijnder maakt. Idaal bij lamsbout.

Colruyt Klassewijnen € 12,49, in promotie € 10,95

Leconfield Shiraz 2019 Mac Laren Valley Australie

‘s Nachts geoogst om de frisheid van de druif te behouden, want 2019 is een warm en droog wijnjaar. Rijping gedurende 15 maanden in Franse vaten, waarvan slechts 15% nieuw. Aroma’s van zwart fruit en zoethout met een goed gecontroleerde houtsmaak. Krachtig en rond in de mond, voor liefhebbers van volle wijnen.

Colruyt Klassewijnen € 11,99, in promotie € 9,99

Domaine Courbis 2018 Saint-Joseph

Het domein telt 35 hectare, waarvan 23 hectare in de appellation Saint Joseph op klei-kalksteen bodem (30%) en graniet (70%). Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het oogsten gebeurt manueel (en is moeilijk). Maceratie en vinificatie in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen kuipen. Rijping in cuves (15 tot 20%) en in gebruikte vaten van 1 (20%) en 2 – 3 of 4 wijnen (55 tot 60%) gedurende 14 maanden. “De syrah op zijn domein”, met aroma’s van garrigue, zwart fruit (bosbessen), specerijen (laurier), alles verpakt in een tannine en frisse zachtheid. Elk glas vraagt om een nieuw. Wat valt er nog meer te zeggen? …. Moge het lam even goed zijn als de wijn. Amen, heilige Jozef!

Colruyt Klassewijnen € 19,45, in promotie € 17,15

Mooi paasfeest en smakelijk!

Jacques Gièrs