4 chardonnay-wijnen, geproefd en goedgekeurd

Het is een echte globetrotter. De grootste wijnen ervan liggen in Bourgogne en Champagne, maar de chardonnay wordt op alle vijf de continenten aangeplant, soms samen met andere druiven (semillon in Australië, viognier in Languedoc en Rhône). Hij biedt een waaier aan expressies, al naargelang hij op vaten heeft gerijpt of niet. Helaas is de laatste oogst in Bourgondië een kwantitatieve ramp. Van Chablis tot Mâconnais hebben vorst, hagel en meeldauw een oogst met zeer lage opbrengsten opgeleverd. De prijzen zullen sterk stijgen. Het is dus zaak gebruik te maken van de nu zeldzame witte Bourgognes uit 2020 die nog te koop zijn en, voor de onvoorwaardelijke fans van deze druivensoort, hun geluk elders te zoeken…

Maak kennis met deze 4, geproefd en goedgekeurd

Een echte openbaring!

Zuccardi Mountain Vineyards, Chardonnay 2020 (Argentinië)

Deze chardonnay staat ver van de karikaturale wijnen uit het zuidelijk halfrond (wit en rood) met vaak slecht geïntegreerd hout. Hij komt van de hellingen van het Andesgebergte op een hoogte van 1.100 meter. Dit zorgt voor frisheid (dankzij de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht) en mineraliteit dankzij de rotsachtige ondergrond. Geweldig! Lekker (rond 8-10°) bij tonijntartaar of gegrilde zalm.

Delhaize: € 11,99

Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding… puur plezier!

Domaine du Château d’Eau, Chardonnay IGP Pays d’Oc 2020 (BIO)

Deze wijn vanuit de streek rond Béziers, rond een indrukwekkende vierkante toren, biedt alle kwaliteiten van een uitstekende zuidelijke chardonnay: frisheid, bloemige evocaties, sappig zomerfruit en een minerale afdronk. Bovendien voor een aantrekkelijke prijs. Niet twijfelen. Drink aan 8° met een cabecou (geitenkaas) van Rocamadour uit dezelfde (grote) streek, Occitanië.

Colruyt: € 6,99

Laten we er voor gaan…

Mâcon Chardonnay « L’Originel » 2020

Zolang er nog wat over is van deze jaargang. Van het dorpje Chardonnay, in de Mâconnais, wordt gezegd dat het de historische oorsprong is van de gelijknamige druivensoort. Een prima oogstjaar, het geeft ons zijn typische florale en gedroogde fruittoetsen (amandel, hazelnoot). Drink aan 8-10° met wit vlees (gebraden kalfsvlees in roomsaus) of escargots “à la bourguignonne”. De 2021 zal waarschijnlijk veel meer kosten…

Colruyt: € 7,99

Een geweldige Chardonnay uit de Gard

« Origine », Chardonnay 2020, Cellier des Chartreux, IGP Gard

Dit is de “topwijn” van deze uitstekende coöperatieve wijnmakerij in de buurt van Tavel en de Pont du Gard. Licht hout met toetsen van rijp wit fruit en een vleugje getoast gedroogd fruit. Vol en intens. Te drinken aan ongeveer 10-12° met vis in een lichte saus.

Cora (et via www.corawine.be): € 9,89

Patrick Fiévez