Moulin-à-Vent, Fleurie en Beaujolais Villages

De Beaujolais is zoveel meer dan alleen maar “primeur”-wijnen. Een van de schilderachtigste wijngaarden van Frankrijk biedt ook tien cru’s en zijn Beaujolais Villages. Een streek die weer erg in trek komt en gelukkig maar. Bovendien heeft het wijnjaar 2020 het druivenras gamay een van zijn beste expressies gegeven. Profiteer ervan…het is puur geluk!

Drie om te ontdekken, geproefd en goedgekeurd!

Beaujolais Villages « Les Merrains » 2020, Pierre Ferraud

Het archetype van een uitzonderlijke “Villages” uit een uitzonderlijk oogstjaar. Van het familiedomein in Vaux en Beaujolais (een dorp beter bekend als Clochemerle, waar het gelijknamige boek van Gabriel Chevalier zich afspeelt). Mooi evenwicht tussen vlezig, fruitig, harmonieus: komt dicht bij perfectie. Eén spijtige zaak echter: als de fles eenmaal leeg is, is hij leeg… Gedronken tijdens de lunch (rond 15°) met een gebraden witte pens en een room-mosterd-sjalottensaus.

Vins Pirard (Genappe, Grez-Doiceau, Gerpinnes… ) € 10,50

Moulin-à-Vent Tradition Vieilles Vignes 2020, Arnaud Aucoeur

De ‘seigneur’ van de cru’s. Na een paar jaar rijpen wordt zelfs gezegd dat de gamay gaat “pinoteren”, een werkwoord dat verwijst naar de pinot noir uit de nabijgelegen Bourgogne. Rijk, met een discrete fruitigheid (zwart fruit), de dichtheid van de materie maakt 3 tot 4 jaar rijping mogelijk. Maar nu al zeer aangenaam (geserveerd aan 15-16°). Met gebraden parelhoen.

Cora (en via www.corawine.be) € 9,99

Fleurie « La Roilette » 2020, Domaine Métrat

Draagt de naam van een terroir (grenzend aan de Cru Moulin-à-Vent) dat ons, samen met deze uitstekende wijnmaker, deze bloemige (iris, violet) rode wijn met toetsen van rood fruit aanbiedt. Smaakvol, en dat meer dan ooit in dit uitzonderlijke wijnjaar. Er zit dus niets anders op dan hem, geserveerd aan ongeveer 15°, aan tafel aan te bieden met een pistacheworst uit Lyon.

Les Halles aux Vins chaussée de Louvain, 509 Waver € 13,60

Patrick Fiévez