Wijnfestival Colruyt en Okay

Wijnfestival Colruyt (23 februari – 8 maart)

Een zestigtal in promotie met kortingen van 15% bij aankoop van drie flessen en 25% bij aankoop van zes flessen. Niet-mousserende, maar ook mousserende wijnen. Daaronder grote klassiekers, vaste waarden van het merk zoals de Crémant de Bourgogne Veuve Ambal (€ 9,89) en “Aigle Noir” (een chardonnay uit de Limoux, gesigneerd door Gérard Bertrand, € 6,89). Er staan weinig nieuwe wijnen op het programma. Maar hier zijn drie Bordeaux die je niet mag missen.

Een zeer goede witte Bordeaux 

« La Belle Odile », Bordeaux blanc (sec) 2019, Famille Despagne

Dit is een wijn die niet onverschillig laat. Sémillon (70%) gerijpt in vaten (waarvan een derde nieuw) en sauvignon (30%) zonder hout. Na een jaar worden de twee druivensoorten gemengd. De houttoets (licht) brengt meer complexiteit in deze witte uit een jaar van grote rijpheid. € 8,95 (dus € 7,60 bij drie flessen). Zeker even goed als veel duurdere witte Graves…

Colruyt € 8,95 (dus € 7,60 bij drie flessen)

Een goede rode Bordeaux, voor een goede prijs

Château Pey La Tour, Bordeaux 2019

Met vooral merlot (91%) is dit een klassieke Bordeaux, soepel, met rijp fruit en soepele tannines. Voor deze prijs niet twijfelen, € 6,75 of € 5,06 per aankoop van zes.

Colruyt : € 6,75 of € 5,06 per 6

Een Saint-Emilion Grand Cru 

Relais de La Dominique, Saint-Emilion grand cru 2018

Dit is de tweede wijn van Château La Dominique, een grand cru classé. 100% merlot. Zeer weinig hout (slechts 15% gerijpt in vaten), dus veel fruit: Kunnen we alleen maar toejuichen! Dit wijnjaar, zeer harmonieus, geassocieerd met een bodem van klei, grind en zand, geeft de wijn elegantie en finesse. Het kan tot drie jaar bewaard worden.

Colruyt 22,95€

OKay wijnfestival (23 februari – 22 maart)

Dit merk, dat deel uitmaakt van de Groep Colruyt, biedt 158 niet-mousserende wijnen, 42 mousserende wijnen en 18 BIB’s aan voor zijn lentepromtie. Sommige van deze wijnen zijn te vinden in het ‘moedermerk’, maar 43 zijn exclusief voor OKay. Deze actie betreft 27 exclusieve OKay-wijnen met een korting van 25% vanaf 4 flessen. Mixen en matchen toegelaten.

Domaine du Grand Pouget, Bergerac (rood) 2020

Van dit weelderige oogstjaar, een blend van merlot (in meerderheid), cabernet sauvignon en cabernet franc, een rode wijnen met toetsen van rijp fruit (maar zonder overdaad). Vol in de mond met een afdronk van tamelijk soepele tannines. En de prijs? Je gelooft je ogen niet: € 4,99. Niet twijfelen…

OKay: € 4,99

Pinada réserve, IGP Pays d’Oc 2020, Les Artisans Partisans

Een groep producenten in het Languedoc-departement van de Aude. Hun missie? Wijnen maken in een zeer mediterrane geest. Deze rode wijn is inderdaad gemaakt van zeer zuidelijke druivenrassen. Behalve één. Ontdek de indringer: carignan, grenache, syrah, alicante en merlot. Een charmante fruitigheid maar ook kruidige toetsen. Ja, we zijn in het zuiden.

Okay: € 5,49

Patrick Fiévez