Klassewijnen Colruyt

Zowat elke maand biedt Colruyt onder de noemer “Klassewijnen” via ColliShop nieuwe wijnen aan tegen interessante prijzen en andere tegen hogere prijzen. Het gaat om een minder strikt aanbod dan het assortiment in de winkel.

Een wijn die alles verandert

Genora Vin Orange Vin De France 2020 Gérard Bertrand BIO

Dit is een wijnbereidingstechniek die al duizenden jaren oud is. Bij deze techniek wordt witte wijn net als rode wijn gevinifieerd, door de schillen te macereren. Deze techniek wordt toegepast in Slovenië en Georgië, waar de wijn nog op traditionele wijze, in amforen, wordt geproduceerdHet resultaat is vaak (zeer) oxiderend en niet overtuigend.

Tot nu toe hadden ALLE oranje wijnen me teleurgesteld. Maar deze is een echte verrassing, een wijn van chardonnay, grenache blanc, viognier, marsanne, mauzac en muscat heeft geprofiteerd van een moderne en precieze vinificatie “à la Bertrand”. Een droge wijn, zonder enig spoor van oxidatie, met een complexe neus van sinaasappel en bloemen, een wijnachtige mond (als een rode wijn) met een vleugje sinaasappelschil in de afdronk. Schitterend. Om gekoeld te drinken met sint-jakobsschelp, koninginnehapjes of zwezeriken in roomsaus.

Colruyt klassewijnen: € 11,49

Cipressi Nizza DOCG 2016 Michele Chiarlo Piémont

Het echte meesterwerk van Michele Chiarlo is de herontdekking van de barbera-druif, waardoor deze eenvoudige maaltijdwijn veranderde in een wijn van internationale allure. In 1995 verwierf hij het 20 hectare grote landgoed Le Court in Castelnuovo Calcea (zie foto), het historische hart van de barbera, dat de DOCG Nizza zou worden. Deze Cipressi zal door de Wine Enthousiast tot beste wijn ter wereld worden gekroond. Wij geven hem een Coup de Coeur voor de kwaliteit-prijsverhouding van deze wijn met een diepte die aan barolo doet denken en de vriendelijkheid van dolcetto. Drink hem aan 16° bij pasta en stoofvlees, of bij een lamsbout met rozemarijn.

Colruyt klassewijnen: € 12,95 in rode prijs

`Domaine Chant des Loups Les Lèbres 2019 Vacqueyras Bio

Gelegen op het plateau van de garrigues van Sarrians met een bodem van kiezels op rode klei-kalksteen bodem. De cuvée Les Lèbres afkomstig van een selectie van 60 jaar oude grenache- en syrah-wijnstokken, 11 maanden gerijpt in gebruikte vaten. Een krachtige maar elegante Vacqueyras met toetsen van zwart fruit (pruim), afgeronde tannines en een volle afdronk. Mooie typering. Te drinken aan 18° met runderribstuk, een Provençaals stoofpotje of gegrild lamsvlees. 

Colruyt klassewijnen: € 17.99

Jacques Gièrs