Lentewijnen bij Cora: 8 maart tot 4 april

(Zoals altijd) de wijnbeurs met het hoogste aantal promoties. Voor deze voorjaarsaanbieding zijn niet minder dan 267 witte, rosés, rode wijnen, bubbels en biologische wijnen te koop in de zeven hypermarkten van deze keten, maar ook via de website www.corawine.be.

Er zijn ook een twintigtal nieuwe wijnen en 33 “coups de cœur” uit de Hachettegids. Een unieke service die Cora biedt is ook de terugbetaling van een gekochte wijn die je niet lekker vindt. Dit is echter aan bepaalde voorwaarden gebonden. Als je een kist van dezelfde wijn koopt en de eerste fles die je opent en proeft niet naar je zin is, toon je de andere vijf flessen aan de receptie en op vertoon van het ontvangstbewijs krijg je de zes terugbetaald via de klantenkaart. Dit geldt voor wijnen onder de € 20.

Onze keuze

Eurêka, J’ai trouvé, Vin Détente 2021 Bio Mas Neuf Vin de France (nouveau vin)

Euréka , j’ai trouvé“:

Archimedes’ beroemde formule die 2200 jaar geleden werd uitgesproken is van toepassing op deze Vin Détente die een alcoholgehalte heeft van 10,5° en die bekoort door zijn fruitigheid, zijn finesse en zijn elegantie. Syrah en merlot worden vroeg geoogst en gedeeltelijk (vermoed ik) in koolzuurmaceratie gevinifieerd, net zoals de Beaujolais. Om met vrienden tot het eind van de avond te drinken. Ook verkrijgbaar in wit. Een zomerwijn.

€ 7,89, in promotie € 6,59

Ventoux 2019, Xavier Vignon

Deze opmerkelijke wijnmaker biedt in zijn ruime gamma deze rode Ventoux aan, gemaakt van 50% grenache, 30% syrah en 20% mourvèdre. Een perfecte GSM uit een bijzonder warm oogstjaar. Ruim en royaal. Voor bij een lamsbout met Pasen. Deze appellation uit het Rhônedal kent al enkele jaren een grote evolutie in kwaliteit.

€ 7,89, in promotie € 6,59

Château Baudaré, Cuvée des Cinq Cépages, Fronton 2019 (nouveau vin)

Deze minder bekende appellation ten noorden van Toulouse (zuidwesten) is bekend om zijn typische druivensoort, de négrette, die, zo lijkt het, voor de Toulousans vreugde zorgt… In deze originele cuvée is hij in de meerderheid (40%), maar dan samen met cabernet-franc, cabernet-sauvignon, syrah en malbec. Bloemig (viooltjes), zwart fruit, kruidige afdronk. Een ontdekking (bij een goede cassoulet). Twee sterren in de Guide Hachette 2022.

€ 7,99, in promotie € 6,59

Château Lions Lamartine « Prestige », Gaillac 2019 (rood)

Ook dit is een zuidwestelijke appellation die twee lokale druivensoorten combineert (braucol en duras), daarnaast een uit Bordeaux (merlot) en een uit de Rhône (syrah). Een goed gestructureerde, volle rode wijn die in de smaak zal vallen bij een heerlijk specialiteit uit deze streek: gekonfijte eend. Verbazingwekkende prijs! Coup de Coeur in de Guide Hachette 2022.

€ 5,49, in promotie € 3,99

Domaine Olivier Vieilles Vignes 2018 Saint Nicolas de Bourgueil (nouveau vin)

Gemaakt van oude cabernet franc-wijnstokken, een Saint Nicolas de Bourgueil zowel typisch voor zijn aroma’s van rood fruit en een vleugje krijtachtigheid als de eik die wijnliefhebbers zal bevallen maar niet veel toevoegt. Te drinken bij rundvlees of lamsbout.

€ 9,99, in promotie € 7,99

Château Pontey, Médoc 2019, Cru Bourgeois

Overwegend merlot (85%) met zijn partner cdabernet sauvignon, een rode wijn van een bijzonder rijp oogstjaar. Geconcentreerd, bijna weelderig, met een mooie rijpheid van fruit en al soepele tannines. Binnenkort voor bij de BBQ? Een fijne entrecote past er heerlijk bij. Aantrekkelijke prijs.

€ 8,79, in promotie € 6,99

Château CAMPILLOT 2018 Médoc Cru Bourgeois (nouveau vin)

Chateau Campillot is een klein landgoed van 9ha in de Médoc dat in 2005 werd overgenomen door twee vrienden, Jean-Dominique Videau (Branaire- Ducru) en Tristan Roze. Gemaakt van merlot en cabernet sauvignon, bloemige en fruitige toetsen (braam, framboos, viooltje) en een vleugje kruidigheid. Fruitig in de mond (zwarte bes), evenwichtig en fris, vol en rond. Een klassieke wijn. Om te drinken bij koud vlees of vlees in saus.

€ 11,49, in promotie € 9,59

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs