Feestelijke bubbels!

Of ze nu uit Frankrijk (champagne, crémants), Spanje (cava) of Italië (prosecco, spumante) komen, bubbels – lees mousserende wijnen – zijn onlosmakelijk verbonden met feestelijke momenten. Na onze degustatie kozen we er 8 uit die uw smaakpapillen waardig zijn. En die van ons ook…

Onze selectie. (Met één opmerking: de prijzen van “Grandes Marques” champagnes zijn duidelijk aan het stijgen)

Champagne

Champagne Marquis de Villon Blanc de blancs 1er cru

De coöperatie Union Champagne ligt in Avize, in het hart van de beroemde Côte des Blancs, en is gespecialiseerd in champagnes op basis van chardonnay van wijnstokken die hoofdzakelijk als “premier cru” zijn geclassificeerd. In deze reeks hebben wij de “blanc de blancs” (100% chardonnay) in premier cru geselecteerd. We waarderen de zuiverheid en elegantie van deze druivensoort en worden ook verleid door de verkwikkende frisheid. En bovendien voor een echte feestprijs: € 25,99 (33,34% korting bij aankoop van drie flessen, tot 31 december). Er is ook een “collector’s”-editie verkrijgbaar: de flessen hebben drie verschillende capsules: tip voor de verzamelaar… De “placomusofielen”. Perfect bij oesters.

Colruyt: € 25,99, min 33,34% bij aankoop van 3 flessen, tot 31 december

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs jaargang 2014

Een vintage cuvee uit Chouilly (Côte des Blancs) van een belangrijke speler in de Champagne. Een uitstekend jaar voor de chardonnay, die ons een champagne levert die ideaal is bij gerookte zalm, oesters, maar ook bij warme voorgerechten met schelpdieren. Een zeer goede prijs voor een millésime.

Carrefour Hyper in promotie tot eind van het jaar: € 22,99.

Champagne Demoiselle La Parisienne Millésime 2015 Vranken

Verleidelijk, zelfs verbluffend, deze “Demoiselle de 2015”. Dominante chardonnay met heerlijke toetsen van brioche. Bloemig in de neus, delicaat in de mond en met een mooie levendige afdronk, zo werden we verliefd op deze demoiselle. Een van de beste Vranken ooit geproefd. Te drinken…. IN GOED GEZELSCHAP.

Delhaize: € 29,99

Champagne Franck Bonville Grand Cru Blanc de Blancs

Van twee als Grand Cru geklasseerde wijnstokken (avize en oger), gedoseerd op 6,7 gram (wat niet erg veel is). De familie Bonville maakt deze elegante cuvée met een schitterende intensiteit. Perfect als aperitief en bij een zalm belle-vue. Een mooie ontdekking.

C. de Champagne, specialist in champagnes van productenten: € 31,60

Open nu zaterdag 18 en zondag 19 voor proeverijen (14-18 uur). Een gelegenheid om champagnes van andere wijnmakers te proeven. Chaussée de Nivelles, 47 in Eigenbrakel (naast de Karcher-winkel).

Cava

Brut Orgánico Aranleón solo (BIO)

Een cava uit de regio Valencia waarvan de druiven (macabeo en chardonnay) biologisch geteeld zijn. Een cava, in tegenstelling tot de meeste, met echt karakter. Door de hoge ligging van de wijnstokken en de lage dosering (7 gram) kan hij een mooie frisheid ontwikkelen. Vraagt om garnalen a la plancha. Kon ons bekoren.

Cora (en via de site www.corawine.be) in promotie voor € 8,99

Spumante

Ferrari Brut, Trento DOC

Sinds maart de officiële mousserende wijn van de F1-podia. En ze draagt de naam van een beroemde scuderia… maar is er niet mee verwant. In de appellation Trento (Noordoost-Italië) wordt deze traditionele methode toegepast met uitsluitend chardonnay. Met een lage dosering (6 gram), levert hij toetsen van wit fruit, een mooi volume en een mooie frisheid op de afdronk. Met Mongoolse pasta. Te ontdekken.

Delhaize: € 19,99

Prosecco DOC 2020 Brut DOC Allini

De fles springt in het oog. Een verrassing tijdens de degustatie. Een levendige, ongecompliceerde prosecco, met een frisheid die om en tweede glas vraagt. Ver van de klassieke prosecco die een beetje traag is. Een “gouden fles” voor elke gelegenheid.

Lidl: € 8,99

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs