Een feest met enkel maar bordeaux-wijnen

De Belg houdt van Bordeaux, en dat is wederzijds.

De keuze van wijnen voor Oudejaarsavond (of andere vieringen) kan wel eens kopzorgen geven waarom niet eens kiezen voor “bordeaux-wijn” van aperitief tot dessert?

Van bubbels tot zoete wijnen, via droge witte, rosés en rode wijnen, Bordeaux heeft een assortiment waarmee uw gasten kunt verrassen. Een assortiment dat u niet op kosten jaagt.

De bubbels van de Crémants de Bordeaux

Crémant de Thieuley

Gemaakt van cabernet franc en sémillon, een levendige en ongecompliceerde, maar ook delicaat fruitige crémant.
Bij CORA Corawine voor € 12,69.

Perles de Piote Crémant de Bordeaux biodynamisch

Virginie Aubrion verrukt met deze biodynamische Crémant de Bordeaux. Op basis van de cabernet franc (blanc de noirs) combineert hij mineraliteit, frisheid en toetsen van witte bloem. Helaas een kleine productie.
Cave St Job in Ukkel, Tel. 02 851 07 66.

Droge witte Bordeaux

Château Cantelaudette 2019 Graves de Vayres

100% de sémillon, een droge wijn die speelt met zijn rondheid en zijn exotische aroma’s, bij CORA Corawine voor € 8,29.

Château Chantegrive cuvée Caroline 2019 Graves

Een referentie onder wijnliefhebbers die deze wijn (semillon, sauvignon) altijd trouw zijn. De wijn zal de unanieme goedkeuring van uw gasten wegdragen bij een voorgerecht van schaaldieren of zalm.
Bij Colruyt Klassewijnen voor € 17,50 en Cora voor € 17,99.

Château Reynon 2018 Cadillac Côtes de Bordeaux BIO 

Deze Château Reynon van de familie Dubourdieu (Denis Dubourdieu was de paus van de witte Bordeaux), geeft uitdrukking aan de aroma’s van sauvignon met een complexe Bordeaux-stijl. Bij De Coninck in Brussel, tel. 02 353 07 65, ongeveer € 13.

Rode Bordeaux

Er is een enorme keuze, maar de prijzen zijn redelijk voor deze fruitige, licht verteerbare wijnen zonder overdreven extractie in de stijl van Parker en met een goed getemperde houtigheid. Moderne en klassieke wijnen tegelijk.

Ronan By Clinet 2015 Bordeaux

100% merlot. Een wijn van de groep Clinet in Pomerol, die naar de voornaam van de eigenaar verwijst. Voor ons is het vooral een gastronomische wijn, een heerlijke wijn. Chemin des Vignes in Ukkel, Elsene en Stokkel, uitgebaat door godaert-vanbeneden.com , ongeveer € 12.

Château Pontoise Cabarrus Haut Médoc

Domein van 28 ha in Saint Seurin de Cadourne, op kiezelhoudende grond gunstig voor cabernet sauvignon (50%). Merlot (45%) voegt rondheid toe. Het resultaat is een wijn van constante kwaliteit, krachtig en rond, met mooie tannines… Bij Wijnen De Clerck in Kortrijk, http://www.wijnendeclerck.be maar ook in Delhaize voor ongeveer €15.

Zoete witte Bordeaux

Het goud van de Bordeaux , Sauternes, Barsac maar ook minder bekende en dure appellations, zoals Loupiac, Cadillac, Ste Croix du Mont, …

Château Liot Sauternes

Château LIOT heeft zijn wijngaarden in de Haut Barsac. Bijzonder aan het terroir van Barsac is de rode kleigrond op een bedding van gebroken kalksteen, wat de penetratie van de wortels in de bodem bevordert en voor drainage zorgt. Sémillon 80%, sauvignon 15% en muscadelle 5% worden geplukt wanneer ze aangetast zijn door edele rotting. Harmonieus en zeer elegant in zijn aromatische expressie. Frisse fruittoetsen (mirabellen, citrusvruchten) vermengen zich met overrijpe toetsen (honing, passievrucht en gekonfijte abrikoos). Te drinken met foie gras of Roquefort.

Bij Magnus vin, http://www.magnuswijnen.be/ voor € 19,75.

Deze paar suggesties zijn een mooie aanvulling voor uw kelder, waarin het wellicht niet aan Bordeaux ontbreekt.

Prettige feesten!

Jacques Giers