Xavier Vignon bij Cora, collector’s wijnen uit de Rhône.

Xavier Vignon, een naam om te onthouden, wijnen om te ontdekken voor het te laat is.

Zijn laatste creatie tijdens de lockdown en de kans om (nog) beschikbare wijnen te presenteren.

L’Esprit Français Vendémiaire II Vin de France Bio

L’Esprit Français ” Vendémiaire “ komt voor 100% uit de Rhônevallei, maar de 40000 flessen dragen de appellation “Vin de France” met 70% grenache, 20% syrah en 10% mourvèdre. Koude maceratie van enkele weken vóór de gisting om de verspreiding van de aromatische stoffen te bevorderen. 1/4 gerijpt op Franse eiken vaten, 1/4 op Oostenrijkse Stockinger eiken vaten, 1/4 op ‘tronconique’ vaten en 1/4 op Wine Globe (hieronder). De finesse van de aroma’s van fruit, evenals de textuur, maakt de wijn smaakvol en toont de mooie tannines. Het resultaat is een krachtige, kruidige en elegante wijn, vol zwart fruit en zoethout, met een licht vegetale afdronk die doet watertanden. Om gekoeld te drinken aan 15/17° met rundercarpaccio. Niet te lang wachten.

Cora corawine: € 16,99

Wine Globe

Het verhaal van Xavier Vignon via zijn wijnen

Tijdens zijn studies cumuleerde Xavier Vignon 13 oogsten in 7 jaar op beide halfronden. Na de Champagne en Australië ontdekte deze man uit Picardië het fascinerende landschap van de Dentelles de Montmirail. Het was liefde op het eerste gezicht en Xavier Vignon maakte al snel naam als consultant.

De “XAVIER” tegen gunstige prijs.

Mettertijd groeide de creatieve dorst van Xavier Vignon. Hij begon zijn eigen cuvées te ontwerpen. In elke appellation van het Rhônedal, onder het label Xavier, gaat hij uit van de eenvoud van het fruit en het karakter van het terroir.

Xavier 2018 Côtes du Rhône

Klassieke Rhône, fruitig, rond met toetsen van garrigue, een lekkere wijn bij een runderribstuk.

CORA corawine: Côtes du Rhône (€ 8,45), Ventoux (€ 7,69) en Lirac (€ 11,29)

Cuvées X voor Anonyme

Een van de beste Châteauneuf- du- Pape die Cora tijdens de Herfstwijnbeurs verkocht (er kunnen er nog enkele zijn).

Ook verkrijgbaar op de website VINATIS https://www.vinatis.com/ in rood en wit voor € 29,55.

ARCANE

Elke cuvée in de Arcane-reeks is de uitdrukking van een oogstjaar, een druivensoort of een terroir. Deze cuvées zijn maar één keer verkrijgbaar, verdwijnen dan en worden vervangen door nieuwe Arcana van verschillende blends en terroirs. 9 flessen met mysterieuze namen. Schitterende flessen van de Rhône met tarotkaarten als etiket.

Xavier 2015 – Arcane XV Le Diable

Een assemblage van zeer oude mourvèdres (sommige zijn meer dan honderd jaar oud), geselecteerd om hun uitzonderlijke concentratie minerale zouten in verschillende percelen van de Vaucluse.

Xavier 2015 – Arcane XIX Le Soleil

Een variant op de grenache.

Xavier – Arcane Le Fou

Het hoogtepunt van een al lang bestaand project van Xavier Vignon: een tot het uiterste doorgedreven assemblage à la champenoise! 5 jaargangen die tot de beste van de laatste jaren behoren en die zich uiten rond 10 terroirs van de zuidelijke Rhônevallei (o.a. Châteauneuf du Pape, Rasteau, Ventoux, hooggelegen percelen in Côtes du Rhône Village, enz). Alles bij elkaar zo’n 15 variaties van de grenache.

Cora corawine: Le Fou en Le Diable € 16,39, le Soleil € 18,49, L’Etoile € 18,19 

Jacques Giers