Treur niet om champagne, een mousserende wijn als elke andere

Poetin houdt van champagne, vooral Russische champagne. Zijn besluit dat alleen Russische producenten het recht hebben om de benaming “champagne” op hun flessen te vermelden, is een regelrechte kaakslag voor de inwoners van de Champagne. De champagnes worden gewoon “schuimwijnen“, zoals crémants en andere “mousserende wijnen” waaraan de Champagne zelfs de mondelinge uitdrukking “méthode champenoise” verbiedt.

Russische mousserende wijnen (sovietskoïé champanskoïé) met een lange geschiedenis, zoals die uit de Krim, zullen worden gepromoot, onder meer de beste ervan, Novy Svet.

Franse champagnes hebben een imago van prestige, vooral vanwege de prijs. (De prijs van een kilo druiven die door de eigenaars van wijngaarden aan de handelaren wordt verkocht, bedraagt ongeveer € 6-7). De kwaliteit van een chardonnay of een pinot noir in de Bourgogne is wat hoger dan in de Champagne, maar de Crémant de Bourgogne wordt verkocht voor “een appel en een ei”.

Zwitserland kreeg zijn Champagne niet door Champagne

Al in 2008 mochten flessen wijn uit het Zwitserse dorpje Champagne niet langer onder de naam van het dorp op de markt worden gebracht, vandaar de appellation C-ampagne.

David tegen Goliath. Champagne, het dorpje in het kanton Vaud, met 28 hectare wijngaarden in de buurt van het meer van Neuchâtel, had van de Raad van State van het kanton een vermelding appellation d’origine contrôlée (AOC) “Commune de Champagne” gekregen. Ter rechtvaardiging van zijn beslissing was de Franse Raad van State van oordeel dat er “geen gevaar bestond dat het publiek zou denken dat een niet-mousserende witte wijn die wordt verkocht in een fles uit Vaud met op het etiket de vermelding “Commune de Champagne” en “Vin Suisse”, een mousserende wijn uit de Champagnestreek (Frankrijk) zou zijn“.

In strijd met de bilaterale overeenkomsten tussen Zwitserland en Frankrijk

Maar het machtige CIVC (Comité interprofessionnel des vins de Champagne), dat (een beetje te veel) de Franse producenten van Champagne – meer dan 34.000 hectare wijngaarden – verdedigt, heeft beroep aangetekend en gevraagd deze nieuwe benaming te schrappen, omdat zij van mening is dat deze haar belangen schaadt. Het constitutionele hof van het kanton Vaud heeft de Fransen in het gelijk gesteld door te oordelen dat de invoering van de AOC door de plaatselijke overheid in strijd was met de bilaterale overeenkomsten tussen Zwitserland en de Europese Unie.

In het dorpje Champagne in Zwitserland wordt er eens om gegniffeld.

En beste heren uit de Champagne, zijn jullie klaar voor een nieuwe campagne in Rusland?

Jacques Gièrs