Wijnen om te ontdekken: Armenië, Georgië en Slovenië,

De oorsprong van de wijnbouw zou in de Kaukasus liggen, waar er 8000 jaar voor onze jaartelling kruiken met geoogste druiven waren waarvan – toen al – wijn werd gemaakt.

Sommige vinificatiemethoden zijn niet veranderd. In Georgië bijvoorbeeld worden deze kruiken nog altijd in de grond begraven, waar de druiven tijdens de winter fermenteren. Het is een land met ongeveer 100.000 hectare wijngaarden en meer dan 500 variëteiten. Als Transkaukasisch buurland profiteert Armenië van kleigrond en kalkstenen vulkanische rotsen, een continentaal klimaat (met strenge winters tot wel -30°!) en produceert het witte en rode wijnen van lokale en internationale druivensoorten.

In Midden-Europa waren er in Slovenië al wijnstokken voordat de Romeinen ze tijdens de verovering van Gallië ontwikkelden. Hier vinden we vooral de welschriesling (of Italiaanse riesling) als meest aangeplante witte druivensoort, evenals de onvermijdelijke chardonnay, sauvignon en merlot.

Karas, Special Edition (Arafatvallei, Arménie)

In 2010 besloot de Argentijns-Armeense familie Eurnekian, eigenaars van een wijngaard in Patagonië (met Michel Rolland als adviseur), te investeren in een wijngaard in hun geboorteland, aan de voet van de berg Arafat. 370 hectare wijngaarden op een hoogte van 1100 meter met een dertigtal druivenrassen. De “Special Edition;” wit 2019 is een assemblage van kangun (50%), een inheemse druivensoort, chardonnay (40%) en viognier (10%). Een wijn met toetsen van citrus, scherp en mineraal. Als aperitief (rond 8-10°) met lompviseitjes of bij een zalm belle-vue.

De rode 2018 is het resultaat van een bijzondere assemblage: 35% syrah, 35% côt (of malbec), 20% cabernet-franc en 10% tannat. Een volle wijn met toetsen van zwart fruit en expressieve tannines. Te drinken (rond 17°) bij gestoofde gerechten (stoofpotje, goulash)

Bij Delhaize: € 12,99

Winiveria, wit 2019 (Georgië)

Chinebuli en goruli mtsvane zijn twee typische witte druivensoorten uit dit land. Een lichtkleurige wijn met citrustoetsen, een minerale toets en een frisse afdronk. Echt een ontdekking (rond 8-10°) voor bij sushi (onuitgegeven Japans-Georgische combinatie!) en gepaneerde vis.

Colruyt Klassewijnen (te bestellen in de winkel of via het internet www.grandsvins.be): € 11,95

Klet Brda Sauvignon blanc et Ribolla Gialla 2020 Slovenië

Klet Brd is de toonaangevende producent en exporteur van Sloveense sauvignon blanc-wijnen: Ribolla Gialla van Klet Brda Winery is een witte wijn uit de Sloveense regio GorisKaronka Brda bij de Italiaanse grens. Deze wijn is een assemblage van 2 druivensoorten: sauvignon blanc en ribolla gialla. De ribolla gialla is een volle witte variëteit van Friuli, die een tegenwicht vormt voor de zuurgraad van de sauvignon. Drink gekoeld aan 10 ° met vette vis, schaal-en schelpdieren of een vegetarisch gerecht.

Spar: € 5,89

Een mooi aanbod van wijnen om tijdens een avondje met vrienden “blind” te proeven.

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs