Asperges en wijn

Net zoals het lam een symbool is van Pasen (zie onze volgende proeverij over wijn en lam), zijn asperges synoniem met de lente. De ideale combinatie heet “Muscat sec” zoals de Muscat du Château Bon Baron (Belgische wijn, helaas een beetje duur en onvindbaar).

Ontdek hier onze selectie:

Mas Neuf Muscat sec 2019 Pays d’Oc BIO

Un grand classique de nos sélections. On croque le raisin muscat (à petits grains) avec une expression plus ensoleillée que le muscat d’Alsace. A boire pour le plaisir ou avec des asperges blanches ou pour le fun avec des asperges vertes “à la plancha”. Een grote klassieker in onze selecties. Wij verkiezen de muskaatdruif (met kleine graantjes) met zijn zonniger expressie boven de muskaatdruif uit de Elzas. Voor het plezier of met witte asperges. Of waarom met groene asperges “à la plancha”.

Cora Corawine: € 6,59 

Wolfberger Muscat 2019 Alsace

Ik ben geen grote liefhebber van Wolberger, maar deze muscat is droog en smaakt naar “muscat à petits grains”-druiven met een bloemige en fruitige toets. Knapperig en perfect bij witte asperges (Vlaamse stijl). Een lentewijn.

Cora Corawine: € 7,59€ 

Naturalité Pinot Blanc Bio 2019 Famille Cattin BIO Alsace

Un vin floral et frais, un vin passe-partout qui s’associera aux asperges blanches et vertes mais aussi avec des plats simples (crevettes, gambas). Facile à boire. Een bloemige en frisse wijn, een wijn voor alledag, die past bij witte en groene asperges, maar ook bij eenvoudige gerechten (garnalen, gamba’s). Vlot drinkende wijn.

Carrefour Hyper et Market: € 7,99

Terra Minei Treixadura 2019 Ribeiro Denominacion de Orixe

LDe ontdekking! Een wijn uit Galicië, van de appellation Ribero. De Treixadura uit de Douro is de witte druivensoort voor wie op zoek is naar een andere, authentieke wijn, met een bloemige neus, verse amandelen en witte bloemen, een discrete, verfijnde structuur. Een gastronomische wijn, ideaal bij groene asperges maar ook bij schelpdieren. Een hartendief.

Carrefour Hyper et Market: € 8,99

Cheverny Les Vieilles Serres 2019

80% sauvignon, lichtjes vegetaal, en 20% chardonnay die zorgt voor een ronde wijn. Een gemakkelijke, frisse en fruitige wijn om te drinken bij een zalmmousseline en groene asperges.

Colruyt: €7,49

Volgende keer: “Wijn en lam”

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez