Welke wijn bij lam?

Lam, onontbeerlijk met Pasen, maar heerlijk het hele jaar door. Maar welke wijnen passen bij de verschillende lamsrecepten ? Hieronder enkele ideeën. Rode wijnen geproefd en goedgekeurd.

Castell d’Agly, Maury sec 2018, Maison Cazes

In de Roussillon is de appellation Maury verkrijgbaar als natuurlijke zoete wijn (meestal) en als droge rode wijn (een beetje). Op zwarte schist met uitzicht op de Katharenburcht van Quéribus, geven grenache noir en zeer oude carignans ons deze opulente, gulle rode wijn, met toetsen van rijp zwart fruit en een kruidige afdronk. Te drinken aan 16-17° bij lamskoteletjes met kruiden uit de garrigue.

Cora (et via www.corawine.be): € 9,69€

Palacio Del Dean « reserva » 2015, Navarra

In de buurt van de stad Pamplona staan de Navarrese wijngaarden bekend om hun rosés, maar ook om hun rode wijnen, waarvan sommige de grote Spaanse druivensoort tempranillo hebben overgenomen. Deze “reserva” heeft 16 maanden vatlagering gehad en geeft licht geroosterde aroma’s en zwart fruit (braambes). Te drinken aan ongeveer 17° met lamskoteletjes à la plancha, aioli en gegrilde paprika’s.

Carrefour Hyper et Market: € 7,49

Château Thézane, Vacqueyras 2019 BIO

Deze cuvée van een familiedomein heeft een karakter dat sterk wordt gekenmerkt door (vooral) grenache in combinatie met syrah en carignan. Een rijk jaar, een rode wijn met karakter en tonen van sappig fruit en aromatische kruiden. Perfect rond 16-17° met een geconfijte lamsschouder.

Delhaize: € 11,99

Château Guibeau, Puisseguin-Saint-Emilion 2019 BIO

Een uitzonderlijk wijnjaar (weer maar eens) in de Bordeaux. Deze klassieke assemblage (met 80% merlot) geeft aroma’s van kerse en een mooie structuur in harmonie met een zijdezachte afdronk met rijpe tannines. Rond 17° met lamskroon “à la Parisienne”.

Delhaize: € 11,99

Vacqueyras 2018, Romain Duvernay

Romain Duvernay, gerenommeerd oenoloog, selecteert wijnen uit tal van appellations in de Rhône-vallei. Deze selectie van Cru Vacqueyras (vooral grenache, gecombineerd met syrah en vourvèdre) is vol en geconcentreerd, met toetsen van rijp rood en zwart fruit. Te drinken aan 16 à 17° bij een met knoflook gekruide lamsbout en een gratin dauphinois. Coup de Coeur van de Guide Hachette 2021.

Cora (et via www.corawine.be): € 13,59

Le Chant des Paons 2018 Haut Lirou Pic Saint Loup

Het Domaine Haut-Lirou, in de gemeente Saint Jean de Cuculles (20 km ten noorden van Montpellier), is een familiewijngaard die eigendom is van de familie Jean-Pierre RAMBIER. Met vooral syrah heeft deze wijn aroma’s van viooltjes en vleugjes garrigue. Heerlijk bij kleine gegrilde lamskoteletjes.

Carrefour Hyper: € 9,99

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs