De lente komt eraan, tijd voor de eerste wijnbeurzen

Daar gaan we… OKay, Colruyt, Delhaize, Carrefour, Spar, Cora. We proefden bijna 80 flessen die allemaal in promotie zullen zijn vanaf 24 februari (voor de eerste twee merken), de dag erop (Delhaize) en in maart (voor de laatste drie). Wij beginnen hier met OKay en Colruyt, de eerste twee die met de promotie starten. Daarna volgt Delhaize (dat begint op 25 februari) en begin maart is er nog Carrefour, Spar en Cora.

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez

OKay, van 24 februari tot 23 maart

Dit merk van de Groep Colruyt biedt een assortiment van 175 stille en 46 schuimwijnen, waarvan een deel ook bij Colruyt wordt aangeboden en een 40-tal exclusief bij OKay. Het aanbod op deze lentewijnbeurs is gericht op deze exclusieve wijnen. De promo’s? – 25% vanaf 4 flessen vrij te combineren op een selectie van 22 wijnen.

Magnificent Cape Reserve Chardonnay 2020 Zuid-Afrika

Een nieuwe wijn bij OKay uit de Zuid-Afrikaanse magnifieke regio Kaapstad. Het ontbreekt deze Ccardonnay niet aan stijl of kracht. Zeer aromatisch en exotisch, vol in de mond en met een mooie frisse afdronk, een ontdekking waard. Aan 8° bij pasta met kaas of room.

Prijs OKay € 5,49, vanaf 4 flessen: € 4,12

Côtes du Rhône Rosé Louis Bernard 2020

Het Maison Louis Bernard, nu in Gigondas, werd opgericht in 1976. Het werkt samen met wijnbouwers uit de hele Rhônevallei. Deze gloednieuwe rosé 2020, gemaakt van grenache, is zeer fruitig met toetsen van koolzuurgisting. Gemakkelijk en licht te drinken met zijn 12,5° alcohol, en wij die doorgaans gewend zijn aan 14°. Serveer aan 10 graden met tomaat-garnaal tomaat of bij gegrild vlees of vis.

Prijs OKay: € 5,79, vanaf 4 flessen € 4,35

Domaine du Grand Pouget, Bergerac rood 2019

Een assemblage uit bordeaux (dit zijn de enige druivenrassen die in deze appellation zijn toegestaan) met vooral merlot (60%). Een vlezige rode wijn met fruitige toetsen (braambes, pruim). De afdronk heeft reliëf (nog altijd tannines, maar vrij rijp). Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Drink aan 16-17° met eendenborst met groene peper.

Prijs OKay: € 4,99, vanaf 4 flessen € 3,74

Château La Chapelle, Bordeaux 2019

Een rode wijn van de rand van Saint-Emilion met 70% merlot en 30% cabernet franc. Op het menu: veel fruit (zeer rijp, zeker met dit wijnjaar), smaakvol en al soepele tannines. Rond de 16-17° met rosbief.

Prijs: OKay € 6,75, vanaf 4 flessen € 5,06

Pinada Réserve 2018 Pays d’Oc Artisans Partisans

Artisans Partisans is een collectief dat de achter de terroirs van Corbières, Fitou, Limoux en de Catalaanse kust staat. Pinada Réserve is typisch voor deze streek. Een wijn gemaakt van zuidelijke druivensoorten die in de jaargang 2018 perfect tot uiting komen, een vrolijke fruitigheid verdubbeld met frisheid. Om gekoeld te drinken bij gebraden kip of tomatenpasta.

Prijs: OKay € 5,79, vanaf 4 flessen € 4,35

Larchago, Edición Fabulas, Rioja 2019

Een Rioja “joven’ (jong) van 100% tempranillo die geen vatlagering lijkt te hebben gehad. Een fruitige Rioja dus, in tegenstelling tot sommige rode Rioja’s die te veel hout hebben gehad. En dat is goed… De wijnstokken bevinden zich in het “Alavesa”-gedeelte van de appellation, dat bekend staat om de expressieve fruitigheid in zijn wijnen. Rond 16° bij geroosterd lam en gevogelte.

Prijs: OKay € 6,75, vanaf 4 flessen € 5,06

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez