4 syrah’s en 1 prosecco

Druif in de kijker: syrah op de 6e plaats wereldwijd

Colruyt vergelijkt in zijn selectie Klassewijnen van de maand 4 syrah-wijnen. Een Zuid-Franse, een Zuid-Afrikaanse, een Chileense wijn en één van buiten categorie, zowel wat de kwaliteit als het prijsverschil betreft, een Saint Joseph.

Nieuw, maar op het gebied van bubbels, is er de Prosecco Giustino B “Tre Bicchieri”. De Italiaanse gids Gambero Rosso proeft elk jaar 22000 Italiaanse wijnen en kent met “Tre Bicchieri” de hoogste onderscheiding toe aan ongeveer 400 daarvan (soms minder).

Prosecco voor Valentijn

Prosecco Giustino B Extra Dry Ruggeri 2019 DOCG Valdobbiadene

Een Prosecco DOCG Valdobbiadene, dus uit het hart van deze appellation. Het is ook een “Extra dry”, dus mild met 12 tot 15 gram suiker. Een wijn voor liefhebbers met toetsen van gekonfijte citroen, sinaasappelschil en een licht florale toets. Een elegante, vrolijke schuimwijn die je kan drinken wanneer je in elkaars ogen kijkt.

Colruyt Klassewijnen, in promotie vier € 14,50 tot 10/2/21

Syrah in de kijker

Wij selecteerden Domaine du Mas de Martin “Plein Sud” 2017, een IGP Pays d’Oc en de Pérez Cruz, een Chileense wijn. Niet geselecteerd is de Sutherland Elgin Syrah 2015 die te veel tekenen van evolutie vertoont en te onevenwichtig is. De Saint Joseph Domaine Courbis “Les Royes” 2017 speelt de “Champion’s League” in vergelijking met de andere.

Mas de Martin Cuvée Plein Sud 2017 IGP St Guilhem le Désert

Mooie wijn met een neus van pioenroos, soepel en aangenaam in de mond. Niet erg complex, maar aangenaam bij bijvoorbeeld eendenborst.

Colruyt Klassewijnen, € 8,49, in promotie € 7,25

Pérez Cruz « Limited Edition » Syrah 2017 D.O. Maipo Valley – Chili 

Mooie verrassing in onze degustatie en de beste prijs-kwaliteitverhouding van de 4 syrah’s. Neus van eucalyptus en tabak, mond van zwart fruit en zoethout. Goed evenwicht tussen tannines en alcohol. Een originele expressie van de druivensoort. Om te drinken met vlees in saus.

Colruyt Klassewijnen, € 11,99, in promotie € 10,49

Domaine Courbis « Les Royes » 2017 Saint-Joseph 

Les Royes is een echte “cirque”, een 6-hectare grote wijngaard op een spectaculaire site in Saint Joseph, gericht naar het zuiden, aan de rand van Cornas. Vinificatie in gesloten, roestvrijstalen, thermogereguleerde kuipen, maceratie gedurende drie weken, rijping in vaten, waarvan een derde vernieuwd. Dominique en Laurent Courbis bieden ons een aromatische bom, cassis en zwarte bes. De mond is krachtig en evenwichtig. Een goede bewaarwijn voor bij wild.

Colruyt Klassewijnen, € 28,95, in promotie € 25,49

Jacques Gièrs