Crémant de Bordeaux: ondergewaardeerde kwaliteit

De Crémant de Bordeaux bestaat officieel sinds 1990, maar is niet zo bekend. Onbekend is onbemind, dus wordt er weinig reclame gemaakt voor deze appellation. Maar toch….. vaak is de kwaliteit van deze mousserende wijnen beter dan die uit de LOIRE. De productie is in 10 jaar tijd met 266% gestegen bij de witte en met 466% bij de rosés.

Toegelaten druiven: de witte Bordeaux-druiven, sémillon, sauvignon en muscadelle, maar ook colombard, ugni blanc en merlot blanc. Voor de rosés, cabernet franc en sauvignon, merlot, carmenère, petit verdot en malbec. Ter herinnering: een blanc de noirs wordt gemaakt met het (witte) sap van rode druivensoorten.

Een ontdekking…als je ze vindt.

Crémant Château Thieuley Brut

De meest gekende in België. Verkocht door CoraCorawine. Evenveel cabernet franc als sémillon geeft ons een levendige crémant. Bloemig en elegant, dat kan alleen maar lekker zijn. Drink aan 8 graden als aperitief.

CoraCorawine: ca. € 15

Les Bulles de Lisennes Crémant de Bordeaux Brut

Sémillon, cabernet franc en muscadelle. Een zeldzame maar harmonieuze assemblage die ronde en levendige bubbels geeft. Mooi evenwicht. Te drinken bij het ontmantelen van langoustines.

Ambrosius in Koksijde: http://www.ambrosius.be: € 15,50

Château Tifayne Blanc de blancs Brut Crémant de Bordeaux

Opvallend is het nijlpaardje op het etiket. Gemaakt van 50% muscadelle, 35% sémillon en 15% colombard. Een dosage van 4 gr. Een florale, levendige blanc de blancs (het dominante karakter van de crémants uit de Bordeaux). Als aperitief bij toast garnaal.

Popsss.com, http://www.popsss.com in Brussel: € 11,60.

Les Bulles de Fontenilles Crémant de Bordeaux Brut Rosé

Een blanc de noirs van 50% cabernet franc en 50% cabernet sauvignon. Met een kleine productie van 5000 flessen is het wat jammer dat deze rosé crémant ons zo heeft verleid. Delicaat fruitig, verticale structuur, fris in de mond, doet uitkijken naar…een tweede glas. We zitten hier ver weg van de rosés met een gezalfde afdronk (zelfs uit de Champagne). Gewoon voor het plezier of bij gerookte zalm.

Château de Fontenille, https://www.chateau-fontenille.com: € 17,20. (Op dit moment helaas niet verkrijgbaar in België.)

Jacques Giers