Premiumwijnen uit een van de oudste wijnlanden ter wereld

Bulgarije is een wijnland dat te weinig en vooral onbekend is. Toen de wijnen in België aankwamen (bijna 40 jaar geleden), behoorden ze tot de goedkoopste wijnen op een moment dat een zeer Frankrijk-getinte Belgische markt die gewend was aan de druivensoorten van dat land. De prijs was toen doorslaggevend (ongeveer 75 cent-1 euro per fles). De consument kocht in grote hoeveelheden de cabernet, merlot, chardonnay, sauvignon, die toen een staatsmonopolie hadden. De eerste export naar West-Europese landen vond plaats na een lange periode van exclusieve verkoop aan de USSR (tot vijf miljoen hectoliter per jaar!). Na de val van het communisme verschenen er in de jaren negentig privé-eigendommen die meer gericht waren op kwaliteit dan op kwantiteit. 

Een wijngaard met een grotere oppervlakte dan die van Bordeaux

Wat niet bekend is, is dat Bulgarije een van de oudste wijnproducerende landen is. De wijngeschiedenis gaat meer dan 3000 jaar terug. De Thraciërs hadden een millennium voor de Romeinen al wijnstokken geplant op de hellingen van de Balkan. Vandaag de dag beslaat de Bulgaarse wijngaard ongeveer 135.000 hectare, groter dan de huidige oppervlakte in Bordeaux (118.000 ha), en ze is van belang voor Franse producenten en oenologen, die aanwezig zijn als adviseurs (Michel Rolland, Stéphane Derenoncourt).

Drie wijnen van Domaine Midalidare

Het project van dit domein (ook hotel, restaurant en spa) dateert van 2003. Het is gelegen in het zuiden van het land – “Thracisch Laagland” – in het dorp Mogilovo, waar het klimaat continentaal is met een mediterrane invloed. Dit kleine wijndomein heeft in 2009 zijn eerste wijnjaar uitgebracht. De oenoloog, Aleksandar Aleksiev, werkte in Australië, Argentinië en Nieuw-Zeeland. We hebben drie van zijn wijnen geproefd. Geproefd, verrast en goedgekeurd. Deze wijnen zijn echt een ontdekking.

Midalidare merlot – cabernet franc 2018

70% merlot en 30% cabernet franc. Rijping op vat gerijpt gedurende ongeveer tien maanden. Intense kleur, fruitig, kruidige neus, in de mond zwart fruit en kersen in brandewijn. Geconcentreerd, rond (rijpe tannines), krachtig zonder overdaad. Alcoholgehalte van 14°.

Delhaize, in de winkel, € 10,99

Midalidare cabernet sauvignon en petit verdot 2018

80% cabernet en 20% petit verdot, een druivensoort die steeds meer opnieuw wordt aangeplant in de Bordeaux (en de Languedoc). Ook tien maanden rijping op Franse eikenhouten vaten. Kruidige (peper), fruitige (kers) en subtiele toetsen van menthol (14°).

Delhaize, via de website, € 10,99

Midalidare, Nota Bene 2017

Mijn favoriet. In deze rode wijn worden drie druivensoorten samengevoegd tot een originele assemblage: de typische merlot van Bordeaux, de zuidwestelijke malbec en de syrah uit de Rhône. Een klein percentage gist op Frans hout (400 liter) met erna een rijping van tien maanden op vaten van 225 liter. Een vleugje cacao, vanille, toetsen van zwarte bosvruchten. Weelderige en soepele tannines, rijp, 14°.

Delhaize, via de website, € 13,99

Patrick Fiévez