Wijnkennis opdoen of uitbreiden

Thuis leren en proeven met « Tasting Packs »

Na de gedwongen stopzetting van wijnclubs (met dank aan de pandemie) kan je nu je kennis opdoen in een gemoedelijke sfeer… Met familie of met leden van jouw “bubble”…

De “Tasting Packs” zijn pakketten waarmee je je kennis over wijnbouw en wijnbereiding kunt opdoen en/of verdiepen. Elke houten kist bevat een uitleg over het gekozen thema, flessen van 75 cl voor in het glas (4 tot 6 naargelang het thema), een USB-sleutel als ondersteuning van de cursus, een technische fiche van de wijnen, diverse tips (serveren, combinatie gerechten/wijn, recepten).

Thema’s?

Er worden drie thematische programma’s voorgesteld. “Sommellerie et mise en scène du vin” kan als eerste als een “basiscursus” worden beschouwd. Rond vier wijnen (AOC) ontdekken we de woordenschat van het proeven, de verzorging van wijn, een inleiding tot analytisch proeven (€ 98).

“De la vigne au vin” volgt op het eerste thema. Maken van wijn, soorten wijn… (7 lessen). In ditzelfde programma is er een ander pakket met een meer gespecialiseerde benadering, waarin de oude technieken en huidige wijnbouwmethoden worden besproken. Om het onderwerp te illustreren, 4 zeer originele flessen: twee droge witte wijnen uit Georgië van dezelfde producent en van dezelfde zeer oude inheemse druivensoort, de rkatsiteli. De ene wordt gevinifieerd zonder velletjes en de andere met maceratie van de velletjes in amfora (“oranje” wijn) en twee zeer verschillende rode wijnen (een Bordeaux en een Armeense) gemaakt met vinificatie in amfora (€ 108). Een ander thema: “terroirs et cépages” om de verschillende terroirs en druivenrassen van de wereld te leren kennen met een vergelijkende proeverij van verschillende terroirs voor dezelfde druivensoort in rood en wit (€ 88). Tot slot een workshop “regio’s” met lokale wijnen uit de hele wereld. Momenteel ligt de focus op “de basis Bordeauxwijnen”, voorgesteld aan de hand van 5 verschillende flessen om te proeven (€ 108).

Isabelle de Bordeaux

De initiatiefneemster van dit project, Isabelle de Bordeaux, is afkomstig uit deze streek en leidde een adviesbureau voor kastelen en wijnhandelaren. Zij is ook gediplomeerd sommelier. http://www.isabelledebordeaux.com

Hoewel de prijs hoog lijkt, kan men zich voorstellen dat een kleine groep (afhankelijk van de huidige gezondheidsmaatregelen) een familiekern of een paar vrienden uit dezelfde bubbel zou kunnen bijeenkomen. Een avond met zijn vieren zou dan € 22€ en € 27 per persoon kosten. Bovendien kan de maker van “Tasting Paks” de proeverij ook via videoconferentie animeren.

Patrick Fiévez