Samenstelling in druif blokkeert sleutelenzym in Covid-19

Polyfenolen in druiven en wijn verstoren de virusreplicatie. Photo credit: Pxhere

Sociale netwerken stonden er bol van, maar ik had mijn twijfels. Wanneer een ernstig tijdschrift als VITISPHERE er de “cover” van zijn nieuwsbrief van maakt, wordt dat iets anders.

Jacques Giers

Volgens Amerikaanse onderzoekers verhinderen flavanolen en proanthocyanidinen in druiven en wijn dat het SARS-CoV-2-virus zich aan menselijke cellen hecht. Deze polyfenolen, die ook aanwezig zijn in groene thee en cacao, zouden dus kunnen helpen bij de bestrijding van de pandemie.

De antivirale eigenschappen van bepaalde vruchten zoals kaki’s waren al bekend. Onderzoekers van de Universiteit van North-Carolina hebben nu ontdekt dat ruwe extracten van groene thee, cacao en twee soorten wijnstokken van de muscadinefamilie (Vitis rotundifolia) die in de Verenigde Staten als tafel- of wijndruiven worden geoogst, ook in staat zijn de activiteit van SARS-Cov-2, dat Covid-19 veroorzaakt, af te remmen.

“Deze hoge flavan-3-ol en proanthocyanidine-voedingstoffen verstoren de manier waarop het virus zich vermenigvuldigt en zich bindt aan menselijke cellen,” aldus De-Yu Xie, hoofdauteur van de studie.

“Testen in vitro “

De onderzoekers voerden in het laboratorium in vitro-experimenten uit en ontdekten dat deze polyfenolen het leven van het virus bemoeilijken door zich te binden aan zijn Mpro-protease en zo gebruikt kunnen worden om de pandemie tegen te gaan.

In april had een Chinees team twee verbindingen gesynthetiseerd die het Mpro-enzym remmen, met goede in vivo-resultaten bij honden en muizen. Hun werk werd gepubliceerd in het tijdschrift Science

Blijf genieten en verzorg je tegelijk met wijn.