7 “méthodes traditionnelles” uit België “blind geproefd”

De grote specialiteit van Belgische wijnen – en ook de grootste productie – zijn mousserende wijnen die gemaakt zijn volgens de “traditionele methode” met hergisting op de fles (zoals champagne, crémants, cava…). We hebben er zeven “blind” geproefd. Geserveerd op ongeveer 10° in de door onze sommelier vastgestelde volgorde, zijn alle flessen afkomstig van wijnhandelaren en dus niet van producenten: een garantie om deze wijnen te proeven zonder dat er monsters worden “gerangschikt” zoals dat al eens gebeurt (inderdaad!) tijdens wedstrijden waarbij de door de jury geproefde fles niet altijd (eufemistisch gezegd) overeenkomt met de daadwerkelijk verkochte fles…

Een eerste vaststelling is de goede kwaliteit van de mousserende wijnen die worden geproefd. Deze gaat in stijgende lijn ten opzichte van de Belgische productie van enkele jaren geleden. Ten tweede werd de meerderheid (zes van de zeven) gemaakt van de chardonnay (twee ervan waren gemengd met de pinot noir). Deze druivensoort past bij het klimaat en het terroir, of het nu Waals of Vlaams is. Het resultaat? De meest gewaardeerde was niet verrassend de Ruffus cuvée van Domaine des Agaises, de onbetwiste “ster” van de Belgische mousserende wijnwereld. De oudste wijnstokken zijn 18 jaar oud, geplant op een kalkstenen terroir waarop een deel van de Champagnestreek, dat minder kalkrijk is, jaloers kan zijn. Het resultaat is meer dan overtuigend voor een productie die elke jaargang meegaat. Dit domein is vandaag de dag het grootste van het land met dertig hectare en een unieke aanplanting van 10.000 wijnstokken per hectare! Ook de Chardonnay Heerenlaak brut 2016 Aldeneyck, een wijngaard gelegen in de Limburgse Maasvallei hoort op het podium. En op de derde plaats stond verrassend genoeg het Domaine du Chenoy, Crémant de Wallonie Extra Brut, gemaakt van zogenaamde “interspecifieke” druivensoorten. De “Perle de Wallonie” heeft de afgelopen jaren goede vooruitgang geboekt op het gebied van kwaliteit.

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez

1e:Cuvée Ruffus Brut Domaine des Agaises (Henegouwen)

We hebben ervoor gezorgd dat de anonimiteit van de wijnen die blindelings, per glas worden geserveerd, strikt behouden blijft. En het resultaat was duidelijk. Dit was de beste, duidelijk beter dan de andere. De chardonnay drukt hier zijn hele finesse, zijn lichtheid, zijn vrolijke kant uit. Wat kan ik nog meer zeggen… Op je gezondheid om 2020 te vergeten..

Oeno Belgium € 20

Ruffus wordt overal in het land verkocht, maar is soms moeilijk te vinden. Te koop als primeur, op reservering.

2e: Chardonnay Heerenlaak Brut Aldeneyck (Limburg)

Een 10 ha groot domein gelegen aan de oevers van de Maas niet ver van Maaseik. 100% chardonnay, 48 maanden op latte en 6gr dosering. Toetsen van appel en vers brood, elegant in de mond, zeer fijn met frisse afdronk. Een succes zoals alle stille wijnen van dit domein, een ontdekking.

Oeno Belgium € 20,50

Verkocht in veel wijnwinkels in Vlaanderen en bij http://www.migsworldwines.be/fr/ in Brussel

3e: Perle de Wallonie, Crémant de Wallonie, Domaine Viticole du Chenoy, Blanc de Blancs Extra Brut (Emines, provincie Namen)

Johanniter, helios, bronner en merzling, zogenaamde “interspecifieke” druivensoorten (soorten die beter bestand zijn tegen ziekten) vind je terug in deze cuvée met fijne en blijvende bubbels. Een mooie balans tussen kracht en frisheid.

Oeno Belgium € 18,50 – supermarkt « D’Ici » in Naninne (Namen)

4e: Domaine de Glabais, Crémant de Wallonie Blanc de Blancs millésime 2018 (« Pays de Waterloo »)

100% chardonnay geeft deze frisse, opvallende, dynamische cuvée. In het glas mooie, blijvende bubbels. De nog jonge wijnstokken voorspellen veel goeds voor de toekomst van deze wijngaard

Vins Pirard (Genappe, Gerpinnes, Grez-Doiceau) € 21

5e Domaine du Chant d’Eole Brut Blanc de Blancs (Harveng, Henegouwen)

90% chardonnay en 2% pinot blanc minimaal 18 maanden rijping op latten. Toetsen van appel en gedroogd fruit. Frisse aanzet en mooie structuur. De dosering merk je echter in de afdronk ten nadele van de aanvankelijke frisheid. Gezien de reputatie hadden we iets meer verwacht.

Oeno Belgium € 23

6e: Bacquaert Brut Entre-Deux-Monts Oost-Vlaanderen

We zitten in het Heuvelland, niet ver van Ieper en op een steenworp van de Franse grens. Pinot noir en chardonnay met 24 maanden op latten. Pinot in de neus, in de mond een zekere evolutie, maar ook bitterheid. Voor bij een maaltijd.

Oeno Belgium € 20,50

Talrijke verkooppunten aan de kust maar ook in Brussel en omgeving: Mig’s World Wine , Veluvins , Rob, Gelin wijnen (Ukkel/Kasteelbrakel) en Gustoworld

7e: Schorpion Zwart Brut 2014 Limburg (Haspengouw)

2 ha in Vliermaal op kalkbodem, 36 maanden op latte chardonnay, pinot noir en pinot blanc. De neus is aangenaam, complex, fruitig, maar de mond is een beetje teleurstellend met een zekere bitterheid.

Oeno Belgium € 26,50

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez