Hij is er!

Ook al roept ze niet meer zoveel enthousiasme op als vroeger, de Beaujolais Nouveau blijft voor alle fijnproevers een mooi en vrolijk intermezzo tussen de zomerse rosés en de rode herfst- en winterwijnen bij onze gastronomische specialiteiten van vandaag. “Een zomerse glimlach in het hart van de herfst”.

Het verhaal

De bars en restaurants van Lyon (de “bouchons”) kochten vroeger vin nouveau in kleine vaten om ze hun klanten al in november te schenken. In alle illegaliteit. Het is pas sinds 1951 dat een richtlijn werd geofficialiseerd die het mogelijk maakt om vanaf midden november de wijn van het jaar te verkopen. Daarvoor was het verboden om het voor 15 december te verkopen. De officiële geboorte van de Beaujolais Nouveau gaat terug tot dat jaar.

Slechte reputatie

Dankzij het (wereldwijde) succes deden de producenten alles: schandalig chaptaliseren (toevoegen van suiker aan de druivenmost om het alcoholgehalte te verhogen), gebruik van kunstmatige gisten om de aroma’s (de “beroemde” bananensmaak) naar boven te halen, zogenaamde “arômes amyliques’ in de neus die aan een nagellakoplossing deden denken. Gelukkig lijken die dagen voorbij te zijn.

Jaargang 2020

Een atypisch jaar. Warm, zeer warm, voor zonnige en lekkere primeurwijnen. De oogst begon op 24 augustus (de vroegste sinds 2003). Het profiel? Intense kleur, toetsen van rijp fruit, vol, maar (grotendeels) toch met voldoende frisheid. “Dit is geen tijdelijke primeur”, aldus het Comité interprofessionnel du Beaujolais. Vertaal: blijft enkele maanden aangenaam. Niet slecht.

Een eerste proeverij, donderdagvoormiddag…

… toont inderdaad het atypische profiel van deze jaargang. Origineel voor de liefhebbers van de primeur (fruit en nog meer fruit). Een tip: verkies een “eenvoudige” Beaujolais Primeur boven Beaujolais Villages Primeur. Een mooi voorbeeld: Delhaize. Bovendien slechts 12°, geheel in lijn met de oorspronkelijke logica van dit soort wijn (een speciale promotie tot 6 december voor € 3,74).

De “Villages”, hoewel met de fruitigheid van een rijpe gamay, bieden ook meer volheid zonder de “explosieve fruitigheid”. Enkele voorbeelden? “Pavillon de la Palud” (subtiele, vlezige fruitigheid) bij Carrefour (€ 4,89). Wat wijnwinkels betreft, werd ook Domaine des Nugues (Villages) geproefd, met zwarte fruitaroma’s, typisch voor dit jaar zo lijkt het, (€ 8,50 Vins Pirard in Genappe, Gerpinnes, Grez-Doiceau, Ukkel).

Ideale temperatuur? 

Rond 12, 13°. Lager en je krijgt agressieve tannines die naar boven komen.

De « pot lyonnais »

Vins Pirard biedt ook een Beaujolais-Villages aan in de traditionele verpakking van de “bouchons” in Lyon. De originele zijn 46 cl, maar deze, ook in doorzichtig glas met dikke bodem, heeft een inhoud van 50 cl (Maison Pierre Ferraud, € 7,60).

Patrick Fiévez