Wijnfestivals: Lidl en Colruyt (bis)

Lidl : geen specifieke data, maar “zolang de voorraad strekt”

Sinds 7 september heeft de Duitse keten een aanbod van 21 erg verschillende wijnen. Dat was een paar jaar geleden niet het geval, want toen bestond de overgrote meerderheid uit Bordeaux-wijnen. Ze hebben intussen begrepen dat de Belgische wijnliefhebber zich niet alleen beperkt tot wijnen uit de Gironde om het eufemistisch te zeggen. Ook al is het aantal wijnen erg klein in vergelijking met andere supermarkten, toch hebben we er drie geselecteerd, geproefd en goedgekeurd.

Tramuz, Ribera del Duero, cosecha 2019, Bodegas Trus (Spanje)

De onmiskenbare appellation van Castilla-Léon in een jonge en “cosecha”-versie (geen of heel weinig rijping in vaten), met de klemtoom op fruitig en niet op hout. Deze 100% tempranillo verleidt inderdaad met een alles overheersende fruitigheid. Drink aan ongeveer 16° met gevulde paprika’s en lamsbout en binnen de 3 jaar.

Lidl: € 5,99

« Les Aumôniers », Côtes du Rhône Villages Séguret 2019

Zoals zo vaak bij Lidl, kennen we de herkomst van de wijn niet (coöperatie, producent, handelaar?). Maar net als vorig jaar selecteren we deze cuvée, die meer dan een ‘aalmoes’ waard is… Een wijnjaar met een grote rijpheid; zeer rijp zwart en rood fruit. Past goed bij gegrilde biefstuk, serveren aan ongeveer 15-16° ( 3 jaar te bewaren).

Lidl: € 4,99

Fiano da uve leggermente appassite 2019, Puglia IGP, Duca di Sasseta (Italië)

Een originele witte wijn. Fiano is een druivensoort uit Campania en Puglia. “Appassite” betekent dat de druiven na de oogst worden gedroogd voor de gisting. Zo verliezen ze water en krijgen ze meer suiker. De wijn zal dus geconcentreerder zijn en meer structuur hebben. Een delicate witte wijn met toetsen van gedroogd fruit. Perfect bij sommige kazen (pecorino) en gebraden kalfsvlees met room.

Lidl: € 5,99

—————–

Colruyt (bis): wijnfestival (23 september – 6 oktober)

Na de magnum-actie is dit het tweede deel van de herfstpromoties bij Colruyt. Meer dan 40 wijnen, die naar wens kunnen worden gecombineerd, met kortingen van 15% vanaf 6 en 25% vanaf 12 flessen. Dit jaar geen wijnproeverijen in de winkel, maar op zaterdag 3 oktober (11.00 tot 19.00 uur) zijn er wel wijnadviseurs beschikbaar.
Onder de nieuwe wijnen (helaas niet geproefd) een Pays d’Oc “Cuve N° 102” van Artisans Paysans (bio), een Corbières sign Gérard Bertrand, “Hérésie” en een Pinot Noir “Black Cottage” uit Nieuw-Zeeland.

Hieronder onze selectie van geproefde wijnen:

« Koää », Haut-Poitou Sauvignon Blanc 2019

Mooie, niet overdreven, expressie van deze aromatische en fruitige druif. Ook een jaar met een mooie rijpheid in deze regio die bij de Loire hoort. Zijn frisheid en aromatische intensiteit zijn perfect geschikt voor een combinatie met geitenkaas. Jong te drinken en aan 8°.

Colruyt: € 6,89 (€ 5,86 vanaf 6 flessen, € 5,17 vanaf 12)

Château Villelongue, Chardonnay, Limoux 2019

Een van onze favoriete witte wijnen van deze winkel. Het terroir en het klimaat van Limoux komen hier in de Languedoc samen in een elegante en frisse wijn. Een (eerder beperkte) rijping in vaten zorgt voor meer complexiteit. Met schapenkaas en zelfs een terrine van foie gras (serveren aan 10° en drinken binnen 2-3 jaar).

Colruyt: € 8,45 (€ 7,18 vanaf 6 flessen, € 6,34 vanaf 12)

Cune, Rioja, crianza 2017

Matige rijping op vat, de traditionele druiven van deze appellation (tempranillo, garnacha en mazuelo) geven een rode wijn met toetsen van zwart fruit en kruiden. Mooi met gevogelte aan het spit, aan ongeveer 16-17° (en binnen 3 jaar).

Colruyt: € 7,49 (€ 6,37 vanaf 6 flessen, € 6,34 vanaf 12)

Patrick Fiévez