Kaas en wijn

Als we aan kaas denken, denken we vooral aan witte wijn. Maar in plaats van de traditionele kaasschotel met diverse soorten (die eigenlijk evenveel verschillende wijnen vereisen) kan je ook één kaas (of dezelfde soort van kazen) aanbieden met daarbij één welgekozen wijn. Hieronder twee voorbeelden.

Saint-Véran met geitenkaas

Saint-Véran 2019, Delhaize9,99

De wijn: In de zuidelijke Mâconnais, op enkele kilometers van de meest noordelijke cru van de Beaujolais (Saint-Amour), produceert het mooie dorpje Saint-Vérand (met een “d”) de Cru Saint-Véran (zonder “d”). De naam van deze gemeente herinnert aan een bisschop van Cavaillon op het Concilie van Mâcon. Deze witte wijn wordt alleen van Chardonnay gemaakt en heeft als buren Pouilly-Fuissé en Viré-Clessé. In de neus floraal, de mond herinnert aan gedroogde vruchten op (amandelen, hazelnoten). Droog, met een evenwichtige zuurgraad, te drinken aan ongeveer 8-10°.

cccc

De kaas: een geitenkaas (vers, halfdroog). In de streek van Mâcon is de “fromage fort à la Mâconnaise” een specialiteit. Het is een combinatie van Comté (fruitige kaas) en geitenkaas, beide geraspt, en een beetje witte kaas. Ze wordt gemengd met een klein beetje witte wijn (Mâconnais vanzelfsprekend) en genoten met een heerlijke stokbrood of boerenbrood.

Crozes Hermitage (wit) met Saint-Marcellin

Crozes-Hermitage wit « La Triboulette » 2019, Cave de Tain, Delhaize € 9,79

De wijn: Crozes Hermitage, aan de rand van de beroemde Hermitage-heuvel in de noordelijke Côtes du Rhône, is de grootste appellation in de noordelijke Rhône. Ze produceert witte en rode wijnen. In het wit vinden we marsanne en roussanne in een wijn met aroma’s van witte bloemen en toetsen van sappig zomerfruit met wit en geel vruchtvlees (perzik) en een vleugje citrusvruchten. Een frisse witte wijn met een goed volume in de mond. Een echte hartendief! Te drinken aan ongeveer 10°.

De kaas: Saint-Marcellin is een kaas van rauwe of gethermiseerde koemelk. In het laatste geval wordt de melk verwarmd tot een temperatuur tussen 57 en 68° (lager dan bij pasteurisatie) om bepaalde pathogene genen te vernietigen. Deze IGP (beschermde geografische aanduiding) wordt al zeven jaar lang geproduceerd in de Drôme, Isère en een beetje in de Savoie. Het is een zachte kaas, met een bloemrijke korst, die in de streek van Lyon beroemd is geworden door Mère Richard, ook bekend als kaasmaker van Paul Bocuse.

Patrick Fiévez