Een ‘Clin d’oeil’ en een rosé Granbeau

Ontdek: de œillade, een oud druivenras uit de Languedoc

Het verhaal: Laurent Bagnol was eerst sommelier en werd daarna wijnhandelaar in Nîmes. Zijn ouders waren ‘traditionele’ boeren, maar bij hem was het verlangen om wijnbouwer te worden te sterk. Daarom besloot hij een paar hectare wijnstokken aan te kopen in Sauvignargues, een dorp dicht bij Sommières in het departement Gard, ongeveer op vijftig kilometer van de zee. Aan de eerste uitlopers van de Cevennen waar je de Pic Saint-Loup kan zien, maakt hij verschillende wijnen met IGP Cévennes en appellation d’origine Languedoc. De druivensoorten? Carignan, grenache, cinsault, syrah en een oud druivenras uit de regio, waarvan nog maar een veertigtal hectaren in Frankrijk zijn aangeplant.

Mas Lau, IGP Cévennes, Cuvée « Clin d’œil »

De wijn: ‘Clin d’oeil’ wordt gemaakt van deze ene, weinig voorkomende druivensoort. Ze zou verwant zijn aan de cinsault. Deze rode wijn wordt geverifieerd met hele trossen en volgt verder de ‘biologische’ vereisten: geen ‘oenologische’ input (geen pesticiden of chemische meststoffen), lokale gisten, zeer weinig toegevoegde zwavel (10mg per liter). Een wijn in de geest van de ‘natuur’, aromatisch, sappig, zeer fruitig. Te drinken aan 15-16° met een rundsstoofpotje met kruiden en olijven.

Bij Winery (Brugmannplein in Elsene, of in Dansaert en Bosvoorde) € 13,50

Patrick Fiévez

Een ontdekking voor de constante kwaliteit: rosé Granbeau

Granbeau rosé 2019 Pays d’Oc

Gemaakt van cinsault en een beetje syrah. Deze fles herinnert ons aan Brad en Angelina (Château Miraval) en blijft altijd even goed. Hartelijk, fruitig, smakelijk. Een wijn voor elk moment: aperitief, voorgerecht, zelfs bij een entrecote, al is het 35°!

Colruyt: € 5,29

Jacques Gièrs