Twee BIB’s uit de Languedoc, Bon Baron 2018 en ook een iets duurdere fles…

We hebben een BIB uit de Corbières en een andere uit Saint-Chinian. Beide wijnen zijn gemaakt van een assemblage van dezelfde druivensoorten (grenache, syrah, carignan) op schistbodem. Duidelijke overeenkomsten dus, maar toch ook verschillende smaaknuances.

Corbières, Cave des Vignerons d’Embres et Castelmaure

Dit is een van de meest dynamische domeinen in de Languedoc. Het ligt in de Hautes Corbières op het terroir van Durban, tussen Narbonne en Perpignan. Het is bekend om de kwaliteit van zijn rode wijnen en ook om de namen van zijn cuvées (“La Pompadour”, “La Buvette”, “L’Ombre des Sages”, “Canicule”…). De wijngaard profiteert van een mediterraan klimaat en, door de hogere ligging, van relatief koele nachten in de zomer, wat een evenwichtige rijping mogelijk maakt. Een rode wijn met een charmante fruitigheid en een geconcentreerde, maar niet overdreven structuur. Te drinken aan 15-16° bij een (goed doorbakken, mooi gemarmerde) rib steak: steek de BBQ maar aan!

Cora: € 19,99 per BIB van 3 liter, wat overeenkomst met € 5 per fles.

Valdorb, Saint-Chinian 2018

Een grote klassieker van het merk met de leeuw. Ten noorden van Béziers, op voornamelijk schistbodem en toch een microklimaat ondanks de relatieve hoogte (citroen- en sinaasappelbomen delen hier het landschap met de wijnstokken). De appellation Saint-Chinian was een van de eerste in de Languedoc die de “appellation d’origine contrôlée” kreeg (na Fitou in 1948 en in hetzelfde jaar als Faugères, 1982). Rode wijn met een mooie fruitige smaak, elegant maar met een sterk karakter: we zijn uiteindelijk in de Languedoc! Een wijn die wordt gedronken bij gegrild gevogelte of runderstoofpotje (te serveren aan ongeveer 15-16°).

Delhaize: € 15,99 per BIB van 3 liter, wat overeenkomt met € 4 per fles.

Bon Baron, een Blanc de Noir …rosé

We hadden het al eerder gezegd. We hebben de Château Bon Baron 2018 Blanc de Noir mogen proeven. Deze “Blanc de Noir“, gemaakt van pinot noir en met een korte maceratie van de velletjes, geeft ons een rosé met oranje schakering. De expressie van de pinot is zowel in de neus als in de mond duidelijk aanwezig met overwegend kers. Het is een gastronomische, vineuze en complexe rosé, die aan 8° kan worden gedronken met vis, gegrild gevogelte of een sterke kaas.

Colruyt Klassewijnen: € 15,79 tot 13/8, zolang de voorraad strekt (wat nog wel even zal duren)

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs

Le Clos du Temple (biodynamisch), wordt door Colruyt verkocht in zeer, zeer beperkte hoeveelheden. De prijs ervan zal meer dan één ontmoedigen: € 185 per fles (ja, u leest het goed). PS: Deze hebben we niet geproefd.