(Deels) opgesloten: ja, geheelonthouder: (nog steeds) nee (11)

Twee Cru Bourgeois uit de Médoc

Châteaux Lilian Ladouys en Le Boscq (Saint-Estèphe) 2016

Geschiedenis: die van de Crus Bourgeois is verre die van een lange, rustige rivier (de Gironde, in dit geval). In de 19e eeuw maakte een classificatie in de Médoc verschil tussen de “Crus Bourgeois”, de “Crus Artisans” en de “Crus Paysans“, al naargelang de sociale status (!) van de eigenaar van de wijngaard. We moeten wachten tot 1932 om een classificatie van de Crus Bourgeois te zien ontstaan, wijnen die niet zijn opgenomen in de beroemde classificatie van 1855, die van de “Crus Classés”. Deze classificatie werd officieel erkend door de Franse staat in 1966. In 2003 werden drie categorieën onderscheiden: de “Crus Bourgeois Exceptionnels”, de “Crus Bourgeois Supérieurs” en de “Crus Bourgeois”. Sommige producenten die van de indeling zijn uitgesloten, stellen echter een beroep tot nietigverklaring in. Ze winnen en het klassement wordt geannuleerd. Vervolgens wordt een nieuw systeem geprobeerd: een jaarlijkse etikettering onder onafhankelijke controle. Nu wordt deze indeling om de vijf jaar herzien. In 2020 werden vijf wijnjaren (tussen 2008 en 2016) “blind” geproefd. Er zijn 249 châteaus geklasseerd (goed voor 28 miljoen flessen). Voor de “exceptionele” en “superieure” Crus worden ook andere criteria in verband met milieunormen, marketing (bekendheid van de Cru), het wijntoerisme van het Château in aanmerking genomen (naast het proeven)… En waarom niet ook het merk van de auto van de eigenaar en de naam van zijn hond mee in rekening nemen? Iedereen kan zelf wel oordelen over de relevantie van deze beoordelingscriteria.

De wijnen: twee Saint-Estèphe uit hetzelfde jaar met iets andere druivenrassen: 48% cabernet sauvignon, 47% merlot en 5% petit verdot voor Lilian-Ladouys; 55% merlot, 40% cabernet sauvignon, 3% petit verdot en 2% cabernet franc voor Le Boscq. De eerste rijpte 12 maanden in vaten (10% nieuw), de tweede 15 maanden (30% nieuw).

Degustatie: logischerwijs is de vatrijping meer uitgesproken in Le Boscq dan in Lilian Ladouys, met een hoger aandeel nieuw hout. Persoonlijk heb had (een lichte) voorkeur voor de tweede, met zijn intense fruitigheid, knapperige, licht kruidige toetsen, stevige tannines en het opgenomen hout. De tweede is meer geconcentreerd, fluweelachtig, met rijpe merlot (geplant op kalksteen), charmerend fruitig (gekonfijte kers), vol en genereus.

Bewaring: zoals altijd afhankelijk van de kwaliteit van de kelder, tussen 5 en 8 jaar voor Lilian Ladouys, iets meer (10 jaar) voor Le Boscq.

Waar vind je ze? Bij Colruyt, in de catalogus van grote wijnen. Te bestellen per doos van zes of per fles (met een toeslag voor het ompakken, € 1,25 per merk).

Château Lilian Ladouys 2016: € 22,95

Château Le Boscq 2016: € 29,50

Colruyt biedt ook twee andere Crus Bourgeois Exceptionnels uit de Haut-Médoc aan: Châteaux Malescasse (2015 en 2016) en Château Cambon La Pelouse (2014 en ook in magnum uit 2014, 2015 en 2016).

Patrick Fiévez