Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee (9) Serbal, malbec uit Argentinië

Serbal, malbec 2018, Bodega Atamisque, Valle de Uco, Mendoza, Argentinië

Het verhaal: gelegen in het zuidwesten van Frankrijk (in Cahors, waar deze druif ook auxerrois wordt genoemd) en in de Loirevallei (daar onder de naam côt). Maar het is toch in Argentinië waar het vandaag de dag de meest aangeplante rode druivensoort is.

De wijn: Hij komt van een “single vineyard” (eigen wijnstok, wijn gemaakt met de enige druiven van deze wijngaard, hier op Argentijnse onderstam) en draagt de naam van een mythische boom van de regio (bijgenaamd “de dame van de berg”). Op een hoogte van 1350 meter, op de oostelijke hellingen van het Andesgebergte, de oogst vindt plaats in april. De wijn wordt gevinifieerd in roestvrijstalen vaten en blijft nog zes maanden in de fles voordat hij de markt opgaat.

Degustatie: dit is een Argentijnse malbec zoals wij ze graag hebben: fruitig, zonder te veel hout. We vinden de kenmerken van de druivensoort terug met zijn toetsen van fruit, voornamelijk kers. Sappig, charmant, soepel.

Wanneer drinken: als ze fruitig is, aan ongeveer 16°.

Met welk gerecht? Een knipoog naar de keuken van het Franse Zuidwesten, met gegrilde eendenborst. En voor de juiste harmonie kersensaus. Of met een Argentijnse BBQ, een runderribstuk met de onmiskenbare saus van het land, de chimichurri. En voor de perfecte harmonie luisteren we naar tango. Een goede oude Carlos Gardel, bijvoorbeeld.

Chez Spar € 7,99

Patrick Fiévez