Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee (8)

Witte asperges die, beschut tegen het licht, in de grond worden geteeld zijn op de wijze “à la flamande” een van de juweeltjes van onze gastronomie. Groene asperges worden geserveerd in een salade of met zalm.

Welke wijn erbij?

(Zeer) droge, aromatische, levendige wijnen met een veegetale en minerale toets. De “muscat ottonel”, een zeer zeldzame druif, is de ideale partner. Je vindt ze nog altijd in Oostenrijk, met name op het Domein Kracher in Illmitz,maar helaas niet in België. In de Elzas vind je de muscat (ottonel) bij Frédéric Mochel en Roland Schmitt in het noorden van de Elzas.

Als Belgische top de Muscat Château Bon Baron 2018.

De ideale wijn, je voelt de druif nog knisperen, fris in de mond met een florale en vegetale toets. Perfect met asperges à la flamande.

Maar de prijs! Een behoorlijk hoge € 22 tot € 25 wat veel is. Bij Oeno- Belgium in Zellik, Mig’s World Wine in Brussel, Popsss in Elsene …

Wijnen tegen lage prijzen op CoraWine

De Languedoc en de Roussillon produceren heerlijke droge muscats als vin de pays (IGP Pays d’Oc). Vergeet de muscats VDN (vins doux naturels).  De droge witte sauvignon heeft de levendigheid en de plantaardige toetsen die bij asperges passen. De Côtes de Gascogne, gemaakt van de levendige, bloemige ugni blanc en de colombard, past eveneens bij zowel witte als groene asperges.

Mas Neuf 2019 Muscat sec Pays d’Oc BIO

Een wijn die vaak in onze selecties opduikt. Zijn explosieve neus spreekt voor zich en de combinatie van fruit en plantaardige toetsen in een vrolijke en levendige mond geeft hem een onweerstaanbare charme. Aan 10 graden met witte en groene asperges. 

Cora Corawines € 6,59
https://www.corawine.be/fr/p/mas-neuf-1549322.html

Mas de la Garrigue Muscat sec 2018 Vin de Pays des Côtes Catalanes

Een meer bloemig aromatisch profiel gevolgd door toetsen van citrus. Fijn, elegant en uitbundig in de mond. Een dorstlessende wijn als aperitief en bij asperges. Goed gekoeld serveren. 

Cora Corawines € 4,65
https://www.corawine.be/fr/p/mas-de-la-garrigue-1600901.html

Domaine de l’Herré 2019 Réserve 2019 et Domaine de l’Herré 2019 Sauvignon Côtes de Gascogne

Het Domaine de l’Herré beschikt over 100 ha wijnstokken die zijn uitgestrekt op de zuidelijke helling van een heuvelrug met prachtig zicht op de Pyreneeën. De Domaine de l’Herré Réserve is samengesteld uit colombard en ugni blanc, een uitbundige florale wijn die het moreel van iemand in quarantaine kan herstellen. De Domaine de l’Herré Sauvignon is fruitiger en plantaardiger. Twee wijnen die overtuigen.

Cora Corawines € 4,89 voor de Réserve en € 5,35 voor de sauvignon
https://www.corawine.be/fr/catalogsearch/result/?q=Herr%C3%A9+2019

Kia Ora 2019 Sauvignon Marlborough Nieuw-Zeeland 

Kia Ora, de wijn van de quarantaine. Kia Ora in de taal van de Maori betekent “Maak het goed” en veel Nieuw-Zeelanders hebben het als een groet overgenomen. Sauvignon heeft hier een exotische uitstraling, gekoppeld aan plantaardige toetsen. Een originele wijn om te ontdekken. Gunstige prijs.

Cora Corawines € 6,99
https://www.corawine.be/fr/p/kia-ora-2168563.html

Jacques Gièrs