Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee! (7)

Le jour et la nuit”, om de quarantaine heelhuids door te komen

Le Jour et la Nuit, IGP Aude, Carignan 2017, Claude Vialade

Het verhaal: een echte must in de Languedoc. Claude Vialade is een vrouw met een sterk karakter (en dat is een eufemisme). Met haar eigen wijngaarden (Châteaux Cicéron en Saint-Auriol), al 35 jaar lang biologisch, is ze als wijnhandelaar ook gespecialiseerd in Languedoc- en Roussillon-wijnen.

De wijn: een bijzondere cuvée omdat ze uitsluitend wordt gemaakt van de typische druivensoorten van de Corbières (vooral de carignan). De wijnstokken zijn ongeveer dertig jaar oud en de druiven worden gevinifieerd via “koolzuurgisting” (de trossen worden in de kuipen geplaatst zonder ontristen of pletten om zoveel mogelijk aromatische materie te onttrekken). Deze techniek wordt gebruikt voor primeurwijnen. De oogst verloopt handmatig: de snoei “en gobelet” maakt het onmogelijk om een oogstmachine te gebruiken en bovendien moeten de trossen intact in de kelder aankomen. Terraswijngaarden tussen Ribaute en Saint-Laurent de la Cabrerisse met een vrij lage opbrengst (ongeveer 40 hectoliter per hectare).

Proefnotities: jong van kleur (robijn), met een zeer fruitige neus, typisch voor deze vinificatiemethode. In de mond evocaties van zwarte vruchten (braambes, zwarte bes) en kruiden uit de garrigue.

Welk gerecht? Een mooie ribstuk van runds gegrild op de BBQ

Waar te koop? Bij « Comptoir des Vins » (Waver, Elsenen, Genval, Jambes, Ottignies, Nijvel, Salzinnes, Thorembais, Woluwe, Waterloo) voor € 6,95

Patrick Fiévez